17 apr. 2010

FRISK OCH STARK MED RAW FOOD

RAW FOOD är egentligen detsamma som levande föda, fast med en liten smula av flexibilitet, då levande föda innebär lite mera jobb. Levande föda baseras på rå mat, groddade, fermenterade och inlagda råvaror som tar mera tid att förbereda än raw food. Forskning har visat att människor som äter upphettad mat har en matsmältning som drar till sig vita blodkroppar i magsäcken på samma sätt som vid infektion, vilket inte sker när man lever på raw food. Detta innebär att upphettad mat ger en inflammationsliknande effekt i magen, medan raw food istället bryts ner med den egna matens enzymer. Raw food innebär att maten inte hettas upp över 40 grader, främst eftersom de flesta enzymer förstörs i temperaturer på mellan 40-60 grader. När maten hettas upp i temperaturer kring 70 påverkas vitaminer och mineraler och ett livsmedel tappar stora delar av sin näring. I dagens samhälle hettas våra produkter upp för att steriliseras, pastöriseras, härdas och kristalliseras, vilket i förlängningen innebär ett livsmedelsutbud med allt från tillsatser, miljögifter och ohälsosamma fetter till en matmassa som varken ger näring, enzymer eller en uppbasande effekt. Mat som är rå har alla dessa naturliga och viktiga byggstenar kvar - men framförallt motionerar den våra system, ger oss friska tänder, ett PH-värde som motverkar försurning, gott om vitala och fungerande organ såsom en frisk och kry hud och lever och njurar som klarar kroppens rening. En ren och frisk kropp kan sedan känna efter och ge indikationer på vad den mår bra av och inte. Den kommer sannolikt att ha ett immunförsvar som minskar risk för sjukdom, en hjärna som är snabbtänkt och ett motstånd mot åldrande och ogynnsam nedbrytning. Det som kan vara klokt att tänka på innan du påbörjar en raw food-resa, är att många av västvärldens människor har kraftigt nedsatt mjälte. Detta beror främst på vårt stora intag av kött, feta såser, skräpmat, tillsatser och det man inom kinesisk kostlära kallar för het mat. Om mjälten är svag, så kan det medföra att magen reagerar men det kan lätt motverkas genom att övergången till raw food sker i steg, där steg ett är att börja med att woka eller ångkoka grönsaker lätt. Den lite skonsammare ångkokningen eller wokningen stödjer upp mjälten och minskar magens reaktioner eftersom det framträder en nyans av sötma vid upphettningen. Samma sak gäller nötter som kan irritera slemhinnorna i mage och tarm, på grund av de lektiner som binds till nöten. Lektiner är proteiner som binder kolhydrater och de har en irriterande effekt på kroppens slemhinnor vilket undviks genom att nötterna blötläggs över natten. Även bovete och qunioa bör sköljas och blötläggas för att ta bort gifter och tvålämnen. Människans små sköra tänder kan ses som ett tecken på att vi bör äta mat som är enkel att tugga och som bryts ner i munnen av amylas (enzym), snarare än kött som kräver starka tänder och en matsmältning som koncentreras till magen. Kött som föda, kräver egentligen både klor, kraftiga käkar och huggtänder eftersom det annars är omöjligt att jaga och slita sönder köttet. Kött bryts ner och bearbetas i mage och tarm, vilket gör att många köttätande djur inte tuggar sin mat, utan nästintill sväljer maten hel. Vi som är gjorda för att äta från växtriket har istället breda tänder som är anpassade för att sönderdela den fibrerrika kosten och våra käkar går i sidled, så att vi kan mala ner födan istället för att slita isär den. Även vår förbränning visar på skillnaderna eftersom en köttätande individ behöver snabbare förbränning än vi, eftersom köttet ruttnar snabbare än växterna gör. De har också en tarm som är tre gånger sin kroppslängd, medan växtätare (som människan) har över tio gånger sin kroppslängd. En tredje aspekt i det hela är att köttätare lapar upp sin vätska medan växtätaren istället använder sugreflexerna. Prova gärna med att byta varannan av dina måltider mot en raw food-variant, där du äter rå kost, med gott om tuggmotstånd och näring. Testa under tre veckors tid - och känn efter vilka positiva reaktioner som JUST din kropp ger dig! Fån Zara Öbergs blogg http://www.zarahssida.se/

1 kommentar:

Fredrik sa...

Hej Mona!
Tack för din kommentar om raw food-gröten. Tyvärr är det nog så att den får bli en helgfrukost då jag på vardagarna går upp kl 04.45 och min fru skulle nog inte uppskatta en mixer just då :)
Men bovete ska införskaffas och gröten testas i helgen.

Ett väldigt intressant inlägg detta, för övrigt. Nu förstår jag varför nötter ska blötläggas.