22 sep. 2010

IMPOTENSMADRASSEN

En mycket tänkvärd bok av Monica Kauppi om kemikalierna i vår vardag.
Följande är ett utdrag av Ragnar Forshufvuds recension i Miljömagasinet;

Jag minns något som Björn Gillberg en gång sade i en radiointervju: ”Vi skall vara tacksamma för våra allergiker, för de varnar oss andra för vad som kan vara skadligt.” Det är ett visdomsord som jag har lagt på minnet och gärna citerar. Givetvis handlar det inte bara om det som läkarna accepterar som allergi, utan om alla former av överkänslighet.

Särskilt tacksam är jag för att Monica Kauppi, som själv är doft- och kemikaliekänslig, har delat med sig av sina erfarenheter genom att skriva sin bok Impotensmadrassen. Hon skriver med humor om en förskräcklig verklighet. Ibland är läsningen riktigt rolig. Men framför allt innehåller den mängder av information om vår kemiska miljö, om vad vi bör undvika, och vad det finns för alternativ. Bara avdelningen Källor, fakta och tips omfattar 17 tättskrivna sidor. Det måste ha inneburit ett enormt arbete att samla alla dessa fakta. Om inte boken var så roligt skriven, ofta med galghumor, så skulle det nog ha känts deprimerande att läsa om alla dessa skadliga ämnen i vår omgivning.

Impotensmadrassen är inte en bok som man läser en gång och sedan ställer på hyllan. Den innehåller alltför många fakta för att man skulle kunna minnas allt. Det finns över 300 sidor att bläddra i.

Läs mer på Kemikaliedetektiven

Inga kommentarer: