30 jan. 2011

GURKMEJA

Gurkmeja är en flerårig ört med kraftig jordstam, som innehåller färgämnet curcumin. Den är en viktig beståndsdel i och ger curry den gula färgen.

Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är inflammatoriska, och därför är gurkmeja så viktigt eftersom den motverkar inflammation. Gurkmejan har flera nyttiga egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer.
Resultat från djurförsök har visat att gurkmejan ger skydd mot arteroskleros, som leder till hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor. Laboratorieförsök med gurkmeja har visat hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.

Gurkmeja är billig och ofarlig för människan även i stora mängder. Den finns rikligt i det indiska köket, och en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen. Den rekommenderade dosen per dag (enligt forskningslitteraturen) är en rågad matsked per dag. Bästa upptaget fås genom att blanda curcumin och 1 msk olivolja till maten. Lägg till lite svartpeppar i gurkmejan och olivoljan, så förbättras upptaget av gurkmejan ytterligare.

Problemet med gurkmeja är den beska smaken. Smakar enligt mig bäst i misobuljong eller i ingfära te med citron i. Dessutom går det bra att alltid blanda i ris, hirs, quinoa etc.

Läs gärna mer om gurkmeja på Sanna Ehdins hemsida http://www.ehdin.com/?id=1408

Inga kommentarer: