21 apr. 2011

BJÖRKSAV

Nu är det dags att ta björksav, en hälso- och medicinaldryck som innehåller många nyttiga spårämnen (kalium, kalcium, magnesium och mangan) och sockerarter (ca 2-3%) mest fruktos och glukos. 

Savtappning var en gammal svensk tradition under 1700- och 1800-talet.  Björksaven var förr ett viktigt vitamintillskott på vårvintern och den dracks även för att klara av många sjukdomar. Björksav gavs till boskapen för att de skulle få kraft tills nytt bete fanns att tillgå. Även sirap och parfym tillverkades av björksav samt det har också använts till schampo, hudkräm och till att tvätta sig med.


Tappa björksav
Små stammar, under 15cm i diameter, kan under den bästa savflödestiden avge ca 5 liter sav per dygn, medan stora träd, över 30cm i diameter, kan ge upp till 15 liter per dygn. Björken savar bara ca fyra veckor på våren. Perioden börjar när snön just har smält bort och tjälen gått ur marken och dagstemperaturen når över några plusgrader. Savningen slutar tvärt när löven slår ut.

Borra ett hål med 18mm installationsborr ca. 2cm snett uppåt i björkstammen en bit över marken. Saven börjar droppa med detsamma. Tryck in en skarvbit för standard-el-installationsrör (19 mm ytterdiameter) i hålet. Bind fast en PET-flaska (1,5 liter) med tratt på stammen med hjälp av ett packband. OBS! Använd inte ett glaskärl, det kan spricka under frostnätter.

Alternativt kan man skära av en gren och låta saven från stumpen droppa ner i en fastsurrad (plast)flaska. Det går t.o.m att tappa sav ur en mycket liten slybjörk, men utbytet blir mindre. När savstigningen har slutat och tappningshålet har blivit torrt kan man försegla det med ympvax eller trädbalsam. Därefter pluggar man det med en kork eller träplugg. Detta skyddar trädet mot röta.

OBS! Björksavstappningen ingår inte i allemansrätten!



Delar av text samt bild är från Cybis
Hos Träcentrum finns ett examensarbete om björksav.

Inga kommentarer: