19 juni 2011

VARNING FÖR EXCITOTOXINER

Hjärnkirurgen Russel Blaylock har skrivit boken "Excitotoxins, the taste that kills".

Excitotoxiner är kemiska ämnen som tillsätts i industrimat. De tre vanligaste excitotoxinerna är glutamat, aspartat (huvudbeståndsdel av aspartam) och L-cystein. De fyller inte någon näringsmässig funktion alls. Användningen av dessa i matindustrin är omfattande för att de ger en förstärkning av smaken. Om man koncentrerar aspartam får man något som är mer än 100 gånger sötare än socker.

Excitotoxiner kan orsaka hjärnskador och senare i livet kan de även påverka ett antal nervsjukdomar såsom Parkinsons, Huntingsons, Alzheimers och ALS. Det är troligen inte så att dessa orsakas av excitotoxiner, men de bidrar till att symptomen blir värre och kommer tidigare än de annars skulle ha gjort. Symptomen märks inte förrän c:a 80 procent av nervcellerna för en viss funktion har dött, så skadorna kan ha pågått under lång tid innan. Många får också akuta symptom efter att ha ätit excitotoxiner som kan visa sig efter två minuter upp till två dygn i form av huvudvärk, trötthet, törst, magsmärtor, yrsel, diarré, andnöd, hjärtklappning, förvirring och humörsvängningar. Järn, kvicksilver och andra tungmetaller gör excitotoxinerna ännu mer giftiga och med åren kan man ha ackumulerat en hel del sådana.

Eftersom kroppens skydd mot excitotoxiner är sämst i början och slutet av livet så riktar Blaylock en allvarlig uppmaning till alla gravida, barn och åldringar att det är särskilt viktigt för dem att undvika glutamat, aspartam och andra excitotoxiner.


Det finns ett sätt att bli av med excitotoxiner i vår mat. Det är att inte köpa mat där de ingår. Varor med någon av följande ingredienser innehåller excitotoxiner;
E 951 Aspartam
E620 Glutaminsyra
E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
E622 Kaliumglutamat
E623 Kalciumdiglutamat
E624 Monoammoniumglutamat
E625 Magnesiumdiglutamat
Hydrolyserat/spjälkat protein
Kalciumkaseinat
Natriumkaseinat
Gelatin (E441)
Autolyserad jäst
Jästextrakt
Sjögräsextrakt
Karragenan (E407) 
Maltodextrin

Om en vara har texten light, diet eller är nyckelhålsmärkt – se det som en varningssignal att noggrant kontrollera innehållet. Nyckelhålsmärkta varor är alltid fettsnåla och blir lätt smaklösa eftersom fett är bärare av smak. Därför hälls det ofta i excitotoxiner som smakförstärkare, det är det billigaste sättet att få mer smak.

Det finns mer tillsatser i mat än excitotoxiner man bör undvika eller minska intaget av;
Transfetter är inte förbjudna i Sverige, men det är de i Danmark och i USA. Står det härdat fett eller vegetabiliskt fett i innehållsförteckningen och innehållet inte är flytande, då finns där transfett. Finns ofta i industrimargarin, frityroljor, kakor, popcorn, kex, glass, choklad m.m.

Omega-6-fett är inflammationsdrivande och omega-3-fett är inflammationshämmande. En lämplig kvot omega-6/omega-3 är 3/1. I dagens mat blir det mycket större kvot av omega-6, vilket ökar risken för åderförkalkning, allergi, reumatism, cancer, m.m. Högt omega-6-intag förvärrar effekten av excitotoxiner. Omega-6 innehållet deklareras sällan, men spannmålsprodukter, majs, soja och de flesta matoljor har mycket höga värden, liksom margariner. Smör och kokosfett är däremot hälsosamma.

Mat med mycket kolhydrater ger höga insulinvärden och orsakar ett otal hälsoproblem, såsom fetma, diabetes, åderförkalkning, dåligt immunförsvar, cancer m.m. Det uppstår också blodsockersvängningar och under de perioder som blodsockret är för lågt har hjärnan nedsatt skydd mot excitotoxiner.

Svaveldioxid (ofta i torkad frukt) förstör vitamin B1, som vid brist tillsammans med excitotoxiner kan orsaka Alzheimer.

Läs gärna mer på Vaken

Inga kommentarer: