25 feb. 2012

KVARG OMSLAG


Varmt omslag
Detta omslag är suveränt när en förkylning går ner i bronkerna. Det hjälper verkligen!

Tillverka själv kvarg genom att hälla upp en liter ekofil i dubbla saftavrinningsdukar. Själv brukar jag lägga ett hushållspapper mellan dukarna för att gör avrinningen mer fin. Låt stå över natten.

På morgonen tar du ca hälften av massan och brer ut den på en tunnare bomullsduk, ungefär så stort som området du ska täcka på bröstet. Veckla ihop duken till ett litet paket så att det bara är ett lager duk som ligger mot bröstet.
Lägg kvargpaketet mellan två värmeflaskor så att det blir rumsvarmt innan det läggs på bröstet. Täck över med en handduk eller liknande och vira överst en ullhalsduk runt hela kroppen som håller allt på plats. Ligg ner och slappna av i minst 15 minuter, helst lite till. Klä dig varmt. Upprepa vid behov dagen efter.
Resten av kvargen kan du använda till ett nytt omslag eller som en kryddig kvarg till maten.

Kallt omslag
Kvarg kan också användas som ett kallt omslag till andra besvär eftersom den har en avsvällande, inflammationshämmande, smärtlindrande och kylande verkan. Lägg ett omslag på t.ex. onda knän eller vrister eller var det nu kan göra ont. Vid bihåleinflammation hjälper det också. Omslaget har även visat sig vara verksam vid solbränna, insektsbett och stukningar.
Stryk kvargen direkt på huden och täcker med ex. plastfolie och behåll detta kvar tills kvargen är torr och smulig. Kvargens äggvita drar värme ur ex. ett svullet knä. Och tillför man lite salt till kvargen hjälper saltet till att dra vatten ur vävnaden.

Eftersom det är helt ofarligt är det bara att pröva sig fram.

Inga kommentarer: