25 nov. 2012

BORDSVATTEN


Naturligt mineralvatten är vatten som kommer från en underjordisk källa med naturliga halter av mineralsalter, och tappas i direkt anslutning till källan. Endast kolsyra får tillsättas eller avlägsnas i ett äkta mineralvatten och det låter väl rent och bra. Men tyvärr är det inte alltid så, att alla ämnen som finns i marken och då också i vattenkällorna är nyttigt.

Källvatten kommer även det från en underjordisk källa, ett grundvatten som ska förpackas vid vattentäkten. Det har lägre salthalt och får därför inte kallas mineralvatten och det får inte tillsättas kolsyra eller andra tillsatser.

Bordsvatten är även vatten som kommer från en naturlig källa om det är smaksatt. Hit hör även allt annat som kan drickas till maten.

Marknaden för det smaksatta flaskvattnet har ökat kraftigt de senaste åren. Bordsvatten finns av olika typer och är klassificerat, beträffande tillverkning och marknadsföring inom EU. Dagens tillverkare lanserar sina drycker genom att framhäva att alla de mineraler som deras drycker innehåller är nyttiga. Visst kan det kanske finnas en del ämnen i det naturliga källvattnet som är bra, men det finns tyvärr även en hel del som är tveksamma och vissa rent av skadliga.

Det natrium som kan finnas i bordsvatten, kan höja blodtrycket och bör inte drickas av personer som redan har ett högt blodtryck.

Men det värsta är nog det naturliga fluor som finns i några av dryckerna. Fluor är ett starkt gift oavsett var det kommer ifrån och bör inte ätas, drickas eller användas av oss människor.

Den mängd fluor vi ska komma i kontakt med, är det som finns i den tandkräm man använder varje dag och vissa tycker att även detta är för mycket och använder fluorfri tandkräm. Förutom att fluor kan missfärga barns mjölktänder, har flera personer med mag- och tarmproblem blivit av med sina problem, sedan man slutat med bordsvatten och andra produkter som innehåller fluor.

Det finns bordsvatten som innehåller så mycket fluor att det till och med finns en varningstext på flaskan, att barn under fem år inte bör dricka produkten. Var mycket sparsam med mineralvatten som innehåller denna text. Är det farligt för barn så är det garanterat inte bra för oss vuxna heller.

2007 gick flera forskare däribland Åke Bergman och Arvid Carlsson ut och varnade för användningen av fluor. Bland annat varnades det för sambandet mellan fluor och skelettcancer. De var mycket kritiska till att inget görs för att stoppa användningen av fluor i vårt land.

Dagligen används fluor av tandläkare över hela Sverige. Tandläkarnas påstående om att fluor är bra för tänderna verkar vara helt taget i luften, då den mesta forskningen visar att det inte är så.

Hälsorisker med Fluor
Fluor är det mest använda gift som finns idag, tillsammans med kvicksilver.
Om vi får i oss för höga halter fluor under en tid, kan både förgiftning och en rad andra problem visa sig. Nästan allt fluor vi får i oss absorberas till blodet via mag-tarmkanalen. Därifrån går det vidare till kroppens organ. Hälften av allt fluor vi får i oss utsöndras via njurarna. Resten ackumuleras i tänder och ben, tallkottkörteln och andra vävnader och gör skada. I takt med att man åldras kommer njurarna att förlora sin förmåga att bli av med fluor och mer ackumuleras i kroppen.

Organ som skadas av för hög fluorkonsumtion
Njurar – Hjärta - Mag-tarmkanalen - Ben och skelettstrukturer - Nerver

Fluor föreningar kan framkalla
Förgiftningseffekter på hjärta, lever och njurar
Minskad kalciumnivåerna i leder och skelett som kan orsaka allvarliga skador.

Hälsoproblem av att kroppen ackumulerar fluor
Hyperaktivitet och/eller letargi (mental slöhet)
Artrit (inflammation i leder)
Dental fluoros (färgning och skrovliga tänder)
Störd sköldkörtelfunktion (oftast sänkt)
Senil demens
Stört immunförsvar

Källor till fluor
Bordsvatten
Tandkräm (med fluor)
Munskölj (med fluor)
Tuggummi (med fluor)
Tabletter (med fluor)
Rester från bekämpningsmedel i livsmedel
Läkemedel – särskilt antidepressiva och fluorokinolon antibiotika som Cipro

Om man vill använda fluor i tandkräm så är två tandborstningar om dagen den fluormängd man ska tillåta kroppen att ta emot.

Läs alltid noga på bordsvatten så du inte dricker eller köper flaskor som innehåller fluor, eller har varningstexten att ”drycken bör undvikas av barn”.

Bearbetad text lånad från Utbildningscenter.

Inga kommentarer: