Majsstärkelse, som finns överallt i
industrimat, blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en
petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra –
tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen
att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även
används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med
vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i
majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska
blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa
livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.
Det färdiga resultatet
av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och
sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som
levereras till livsmedelsindustrin.
Texten lånad från facebookgruppen Matfusket.
Texten lånad från facebookgruppen Matfusket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar