Nedanstående text är lånad från Naturskyddsforeningen.
Fortsätt att köpa ekologiskt! Du hjälper miljön, dig själv och du stöttar de människor som brinner för andra värden i livet. Sluta upp med att handla skräp och lägg pengarna på riktig mat istället. Njut av smakerna och ge din kropp och planeten bästa möjliga förutsättningar.
Du hör
dem vid middagsbordet, på festen och i lunchrummet. Påståenden om ekologisk mat
som inte verkar helt hundra. Problemet är bara att du inte riktigt vet vad du
ska svara. Varsågod, här är dina argument.
1. Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från
Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet?
Du: Ekologiskt
har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat att
vingårdsarbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på
odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är
vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt.
Dessutom
är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och
äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val,
även om det skulle vara skeppat från Australien.
2. Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är
grejen - vi ska handla svenskt!
Du: Svenskt
är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill
göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som
påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar
där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra
till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på
ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde
är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många
svenska jordbruk som hotas av nedläggning.
3. Din granne: Det är alldeles för dyrt med
ekologiskt!
Du: Det
är den andra maten som är för billig. Tänk om kemikaliejordbruket skulle
stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald,
hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar –
den är svindyr.
Dessutom
har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar
vi prylar, boende och resor. Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt
säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av
matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att
vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit
både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle
stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer
grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.
4. Din svärmor: Jag har hört att butikspersonal tar
besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och
alla larm litar jag inte på någon!
Du: Om
du vill minimera risken att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du
ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar,
bagerier och fabriker får regelbundet både oanmälda och anmälda besök. De
som sköter kontrollerna är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska
märkningen.
Dessutom
slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i Krav-märkt
mat. Alltså sånt som gör jordgubbsylten extra röd eller får guacamolen att
smaka avokado fastän den knappt innehåller någon.
5. Den uppdaterade kollegan: Jag är skeptisk. Läste
till exempel att ekologiska olivoljor innehåller rester av bekämpningsmedel.
Du: Jo,
men samtidigt testades också o-ekologiska olivoljor och de innehöll betydligt
mer rester. Den lilla detaljen skrev tyvärr inte så många journalister om. De
förklarade heller inte varför de ekologiska olivoljorna kan innehålla
bekämpningsmedel. Det beror på att gifterna kan förflyttas långa sträckor med
vind och vatten. Rester av bekämpningsmedel finns i fjällsjöar, dricksvatten,
ja till och med i regnet som faller över oss.
Kollegan
igen: Fast testerna på barngröten då? Där hade jag förväntat mig att
åtminstone den ekologiska gröten inte skulle innehålla giftrester.
Du: Testet
på barngröt handlade om tungmetaller, som kadmium. Det finns inte bara i
barngröt utan i det mesta som odlas i jorden. Kadmium är ett hälsoskadligt ämne
som sprids av bland annat trafikutsläpp – och det kan ingen ekobonde styra
över. Det är helt enkelt svårt att odla helt giftfri mat i en förorenad värld.
Poängen med att ändå köpa ekologiskt är du bidrar till att mindre otrevligheter
sprids i vår miljö, att färre lantbrukare dör av bekämpningsmedelsskador, att
djuren har det bättre och att du och dina barn får i er mindre kemikalier.
Och när
vi ändå pratar om kadmium kan det vara värt att veta att de o-ekologiska
bönderna faktiskt tillsätter kadmium till sina åkrar när de använder
konstgödsel och avloppsslam. Det är inte tillåtet på ekogårdarna.
6. Din farfar: Äh, lite skit fixar kroppen. Själv
badade jag i DDT och asbest som barn och titta på mig – jag lever!
Du: Jo,
du lever, men se dig omkring. Du känner säkert någon som drabbats av cancer,
har diabetes eller försöker få barn utan att lyckas. FN har nyligen konstaterat
att det verkar som om en rad folkhälsosjukdomar kan vara kopplade till alla
dessa små doser av kemikalier som vi får i oss under en lång tid.
7. Din bästis: Nå väl, jag har i alla fall besökt
en ekologisk gård. Och det visade sig att ekobönderna kör mycket mer än andra
bönder. Hur klimatsmart är det?
Du: Visst
kör ekobonden mer traktor. Men konstgödsel som sprids i kemikaliejordbruken är
en större klimatbov. I slutändan påverkar ekojordbruket och kemikaliejordbruket
klimatet ungefär lika mycket.
Men
stirra dig inte blind på klimatet. Kolla på miljöpåverkan överhuvudtaget. Då
vinner ekobönderna med hästlängder. De sprider inga bekämpningsmedel och ökar
den biologiska mångfalden - sånt som också är livsviktigt. Visste du att
forskningen visar att hotet mot den biologiska mångfalden är lika akut som
klimathotet?
Planetens
hälsa är ett finurligt, superhäftigt ekosystem där allt är sammanlänkat. Låter
lite Avatar, men det är ju sant.
8. Din chef: Sorry, men ekologiskt funkar inte om
vi ska mätta alla världens hungriga.
Du: Sorry,
men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare
och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan
att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska
lantbruket. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och
Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt
istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre
betalt och har lägre utgifter.
Dessutom
produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan
idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten
och jordarna. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av
världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är
det att äta mindre kött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar