15 jan. 2011

SAVASANA

Lägg dig tillrätta på en filt på golvet - inte i sängen eller på soffan. Ligg utsträckt på ryggen med benen lite isär, och armarna behagligt utsträckta ned längs sidorna, ev. med en tunn filt över dig. Ligg bara i 10 minuter, så du inte blir sömnig eller rastlös.

Var uppmärksam på din kropp, hela kroppen, på stillheten i kroppen, och stanna kvar i denna upplevelse. Skulle du under tiden få lust att rätta till kroppen, klia dig eller liknande, slappna då av gentemot denna impuls och förbli stilla, helt stilla. Om det skulle hända (och det gör det som regel) att din koncentration glider bort då och då, och blir fångad av något annat, är det också OK. Men släpp det som stör så snart du lägger märke till det, och vänd tillbaka till upplevelsen av stillhet. Kanske sker det flera gånger; med tålamod och beslutsamhet vänder du tillbaka till tekniken varje gång.

Tips: Pröva också att uppleva stillhet i kroppen i andra sammanhang, t.ex. där du sitter just nu, du sluter ögonen och upplever stillheten i kroppen ett par minuter. Eller gör detsamma i en meditationsställning.

Du kan också utmatta dig själv fysiskt, med arbete eller sport, och omedelbart därefter ligga ned helt stilla i Savasana.

Läs gärna mer på yoga.se

Inga kommentarer: