14 mars 2011

SNABB AVSLAPPNING

Förhöjd spänning i musklerna är en naturlig del av vår stressrespons. Det olyckliga är när vi håller mer spänning i kroppen än vad situationen kräver. Det inte bara kostar energi, utan leder även på sikt till smärta och värk i kroppen.

Grundläggande är, att vi blir mer spända när vi skall röra på oss och skapa förändring för att sedan slappna av och återgå till ett avspänt läge. När det inte sker naturligt är vi istället "uppe i varv" mer än vad oftast en situation kräver. Även oro för saker skapar förhöjd spänning i muskler.

Ett sätt att komma åt detta är att man långsamt tittar sig runt där man står - samtidigt som man andas lugna andetag. Det stödjer hjärnan och hjälper nervsystemet att slappna av. Därmed släpper den förhöjda spänningen i våra muskler. Genom aktivering av vår orienterings respons kan vi slappna av när vi kan tolka det vi ser och hör att det inte är något "farligt eller hotfullt" som pågår.

Långsamma rörelser är ett effektivt sätt att slappna av när vi är onödigt spända. Du kan t.ex. långsamt röra på din nacke och dina axlar i den rörelse som du känner att de redan "håller", dvs dra upp axlarna mot öronen och skjuta fram nacken. När vi långsamt tillåter oss att göra de rörelser som så att säga har "fryst inne" i vår försvarshållning, kan de släppa fullt ut.

Utdrag av Martin Franssons text är hämtad från Wellnessguide.

Inga kommentarer: