21 mars 2011

KAKAOBÖNOR

Jag har blivit beroende av dessa bönor! Från början smakar de lite beskt men efter ett tag ändras den egna smaken.

Carl von Linné ansåg att kakao var så viktigt att han kallade kakaoträdet Theobroma cacao, vilket bokstavligt talat betyder ”kakao - gudarnas föda”.

Råa kakaobönor kan ätas hela, de innehåller generellt inget socker och mellan 12-40 % fett beroende på trädets tillväxt. Dessutom innehåller bönorna ingen mjölk eller härdade fetter, vilket de flesta choklader gör!

Rå kakao innehåller 100-tals näringsämnen. De har ett högt innehåll av framför allt magnesium och fosfor samt järn, krom, tryptofan, anandamid och nyttiga fettsyror. De är en av världens bästa källor till antioxidanter. Kakao innehåller skönhetsmineralet sulfat som anses ge starka naglar, hår och strålande hud. Den anses dessutom rensa lever och bukspottskörtel. Magnesium anses vara viktig för hjärnans funktion och sammansättning samt för ett starkt skelett och ett generellt välbefinnande.

Till skillnad från den allmänna uppfattningen innehåller kakao väldigt lite koffein. Vanligtvis innehåller kakaobönor och kakao nibs bara 0,05 % av det koffein som finns i kaffe.

Finns att köpa på Rawfood shop i 100g eller 500g förpackningar

Dessutom finns en vetenskaplig studie med dubbelblindtest, vid Hull York Medical School, på kroniskt trötthetssyndrom som visar att Flavanol, den specifika antioxidanten som finns i mörk choklad, kan hjälpa sjukskrivna människor tillbaka i arbete.

Läs gärna mer på Wellnesguide

Inga kommentarer: