9 apr. 2011

PARANÖT

Ett paranötsträd kan bli riktigt gammalt, över 1000 år och dessutom blir det nästan 50 m högt. Det växer i Brasiliens och Perus urskogar och det förekommer inte någon organiserad odling av paranötter utan de växer bara i sina naturliga områden och är därför helt fria från bekämpningsmedel. Nöten har fått sitt namn efter staden Para vid Amazonas början. Nötterna (botaniskt sett är paranöten en kapselfrukt) är skalade för hand på ett traditionellt sätt som gör att den nyttiga bruna hinnan på nöten finns kvar. I den bruna hinnan finns rikligt med polyfenoler och dessutom gör den bruna hinnan att nötens hållbarhet förbättras.
Paranöten innehåller en stor andel protein, zink och selen samt järn. Endast 2-3 paranötter per dag, fyller dagsintaget av mineralerna. Paranöten har en mild mandelsmak, påminnande om kokos.

Nötterna bör vara vita i köttet. Den gula färgen kommer sig av oxiderade, härskna fetter. Smakar paranöten dåligt, vilket känns direkt på smaken - äcklig, jordig, stickande mögelsmak eller om den ser skrumpen eller möglig ut! - Släng den genast! Då är den giftig.

Inga kommentarer: