3 juni 2011

VARNING FÖR STÄRKELSESIRAP

Stärkelsesirap finns överallt i läsk, godis, bakverk, industriprocessad mat, såser, dressingar, färdigmat etc och har olika namn som stärkelsesirap, maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol och fruktos.

Den kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker något? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sen inte repareras vilket levern annars gör (självläker). Dessutom ger fruktos fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptitkontrollen så att man vill ha mer av det. Hög konsumtion av fruktos leder till viktökning och putmage (ölmage), ökad LDL (inflammationskolesterolet), minskat HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck – alla symtom på klassiskt metabolt syndrom. Den modifierade stärkelsen är tyvärr den nya sockerdödaren.

Fruktos har ansetts som bra tidigare för det höjer inte insulinnivåerna, men däremot ökar det radikalt insulinresistens, vilket är mycket farligare eftersom det är förstadium till diabetes. Det är normalt att få högre insulinnivåer i blodet, men de ska inte stanna förhöjda och det blir resultatet vid insulinresistens.

1. Fruktos bryts ner i levern precis som alkohol och producerar många av samma bieffekter, inklusive ölmagen…
2. Folk äter 400-800 % mer fruktos nu än vi gjorde för 100 år sedan eftersom det finns i den mesta processade industrimaten, läsk och godis.
3. Fruktos bryts nästan enbart ner i levern och omvandlas direkt till farliga fetter, vilket är ett av skälen till att fruktos är den ledande orsaken till fetman.
4. Fruktos höjer även halten av urinsyra, och det är farligare än förhöjda kolesterolnivåer eftersom det ger en kronisk, låggradig inflammation som ökar risken för hjärtkärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.

Endast 20% av den glukos (som finns i socker) du äter bryts ner i levern, cellerna använder det som sin bränslekälla och det bränns därmed upp direkt efter konsumtion (vid små mängder, undvik alla stora intag)
Fruktos metabolism är mycket lik alkoholmetabolism, vilken har en rad toxiska effekter inklusive icke-alkoholrelaterad fettlever. Dessa biologiska förändringar ses inte hos människor som äter stärkelse (eller glukos), så fruktos är den dåliga kolhydraten när man äter mer än 25 g per dag. Det är lätt gjort eftersom den finns gömt i den mesta maten – och alltså är betydligt värre än socker. Bara via läsken får vi i snitt i oss 24 g fruktos per dag. Det göms under en rad namn på förpackningarna så står det inte socker eller sukros så är det sannolikt modifierad stärkelse.

Man kan också bli sensiterad till fruktos, vilket innebär att ju mer du äter desto effektivare tar kroppen upp det, och ju mer du tar upp desto större skador… Sedan blir man även mer känslig för de toxiska effekterna.

I godis är det mesta bara stärkelsesirap. Ät bär istället!
    Förkortad text från Sanna Ehdin

    Inga kommentarer: