25 maj 2011

KORTA MEDITATIONER

Här beskrivs två enkla minimeditationer som kan användas när som helst och var som helst. Meditation är bästa sättet för hjärnan att slappna av.

1–3 minuters yoga-meditation
Den här meditationen kan göras precis var som helst. I början kan det vara svårt att göra den bland andra människor eftersom du helst bör uttala orden i meditationen högt när du är nybörjare. Med tiden räcker det att du säger orden tyst inom dig själv. 

• Sätt dig bekvämt
• Lägg höger hands pek och långfinger på din vänstra underarm så att du känner din puls.
• Slut ögonen och säg orden sat nam i takt med dina pulsslag. Koncentrera dig bara på det och bry dig inte om andning eller annat.

I början kanske din puls slår så snabbt att du knappt hinner uttala orden men bara efter någon minut känner du hur pulsen saktar ner, och du kan i lugn och ro uttala sat nam. Sitt så i ungefär tre minuter eller bara så länge att du känner att pulsen har sänkts.

På väg
Den här meditationen kan användas på långa och korta promenader. Du gör den så länge du själv vill. Efter en stund släpper spänningarna och ditt medvetande kommer att ha lättare för att vara i nuet. Lägg märke till hur många steg du tar när du andas in och hur många steg du tar när du andas ut. Gör ett medvetet mönster av detta och räkna stegen; 1, 2, 3 (på inandning) och 1, 2, 3, 4 (på utandningen) eller vilket antal som passar dig bäst när du går. Räkna alla steg och förändra mönstret som du vill under promenaden. Njut av meditationens hypnotiska rytm. Förvänta dig att bli distraherad men avbryt inte meditationen. Känn hur kroppen slappnar av.

Läs gärna mer på Meditationsguiden

Inga kommentarer: