22 sep. 2011

KRISTALLSALT

Kristallsalt från Himalaya är ett naturligt salt som ursprungligen bildades för 250 miljoner år sedan, när urhavet torkade ut. Saltet är det mest högkvalitativa som finns på vår jord. Det innehåller inga föroreningar. Brytningen av saltet sker huvudsakligen för hand. Blocken sorteras, tvättas och torkas i solen. De har inte utsatts för någon industriell behandling. 


Det som gör kristallsaltet så speciellt är att det innehåller 84 naturliga grundämnen; samma ämnen som skapade vår planet och ur vilka vår fysiska kropp har skapats. Vårt blod och våra kroppsvätskor innehåller salt, som i sin sammansättning är identisk med urhavets saltvatten.


Såhär gör du en kristallsaltlösning
Lägg några stycken bitar Himalayasalt i en glasburk, tillsätt rent vatten så att det knappt täcker kristallbitarna. Efter någon timme har kristallerna lösts upp och en 26%-ig mättad saltlösning har skapats. Detta är den högsta halten salt som kan upplösas i vatten, vilket syns genom att kristallerna inte upplöses mer. När du använt av lösningen, fyll på med mera vatten. Så länge det finns kristaller återstår den 26%-iga lösningen. Tillsätt nya saltstenar om/när de gamla har upplösts.
Saltlösningen kräver endast en enkel förvaring, ex. ett lock så att damm hålls borta. Lösningen har en lång hållbarhetstid. Varken bakterier, virus eller svamp bildas eftersom saltkoncentrationen gör blandningen steril.


Användningsområden
I de flesta fall, späd ut saltlösningen, t.ex. 1/10, (dvs. 10 ml saltlösning 100 ml vatten). Ibland kan outspädd lösning användas.

Som sköljmedel vid tandtvätt. Harmoniserar Ph-halten i munnen, hindrar dålig andedräkt och förebygger olika sjukdomar i munhålan.

Som gurgelvatten vid halsont

I badvatten för att regenerera och vitalisera huden

Som sköljmedel i duschen, badda över hela kroppen skölj ej bort. Förhindrar svamp, virus och bakterieväxt

Som rengöring av sår

Som vått omslag vid olika besvär, ss kalla fötter, gikt

Vid munsköljning
Cirkulera blandningen i munhålan under några minuter. Spotta ut. Denna dagliga hygien minskar bakterier och svamptillväxt i munhålan, mildrar tandköttsblöd-ningar, tandsten och kariesangrepp. Att på naturlig väg minska osunda bakterier i munnen har även en positiv effekt när det gäller tandlossning.

Mineralvattenkur
Blanda i ett dricksglas 1tsk saltlösning med 2dl friskt vatten. Intas varje morgon på fastande mage. Kuren bör i ett första skede pågå under 1 månads tid. OBS! att man använder en 26%-ig saltlösning, inte rent salt. Syftet med kuren är inte att öka den totala mängden intaget salt. (Även finmalt salt kan användas. Fyll då glasburken till 1/3 med salt, och därefter maximalt 1/3 med vatten. Efter en stund har vattnet löst så mycket salt som möjligt, och kan då användas på samma sätt som ovan. Olöst salt ska då alltid finnas som en bottensats i burken.)


Kurens läkande verkan
Kuren stimulerar metabolismen i mag-tarmsystemet. Peristaltiken och den allmänna motståndskraften kan förbättras avsevärt. En störd tarmfunktion kan normaliseras och kroppens elektrolytiska balans ska kunna påverkas positivt. Elektrolyterna är de gnistor, de katalysatorer, som ser till att kroppen fungerar. Att återupprätta elektrolytbalansen eller homeostasen bidrar till att kroppen och hela hjärt-kärlsystemet tillfrisknar. Mineraler och spårämnen lösta i vatten kan utgöra ett skydd mot bl.a. hjärt/kärlsjukdomar och cancer. Mineralernas biotillgänglighet är viktigare än mängden intagna mineraler. "



Text och bild hämtad från Saltbutiken  

I senaste numret av Näringsmedicinsk tidskrift finns även en artikel om kristallsaltet.

Inga kommentarer: