30 sep. 2011

JÄTTERÄKOR


De kallas även tigerräkor, gambas eller scampi och har blivit allt vanligare i svenska butiker och restauranger. De kommer främst från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra plats för bassängerna skövlar räkföretagen livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan försörjningsmöjligheter. 


I bassängerna frodas dessutom bakterier och sjukdomar. Därför får räkorna antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att ”tvättas”. Stora dieselpumpar förser räkorna tillfälligt med friskt vatten, men förstör miljön i det långa loppet. Efter ett par år går det inte att odla jätteräkor på samma plats på grund av alla miljögifter som använts och släppts ut. Då flyttar räkodlingarna vidare till nästa plats. Lokalbefolkningen lämnas kvar i fattigdom i en totalt havererad miljö. Inte ens de "ekologiska" jätteräkorna är ett schysst miljöval. 


Texten är hämtad från Matbluffen, där det även går att se en kort filmsnutt.
Titta gärna på denna intressanta film och läs denna rapport från Naturskyddsföreningen
Ännu en film från Youtube.

Inga kommentarer: