30 sep. 2011

ÖGONSKADOR AV DATORSKÄRMEN

Datorskärmen verkar mycket uttorkande och påfrestande för ögonen. Vi erhåller t.ex. ökade risker för glaskroppsavlossning och/eller skador på näthinnan, främst på grund av uttorkningen.

Computer vision syndrome blir allt vanligare och idag drabbas 90 procent av de människor som använder sin dator 3 eller fler timmar per dag. Computer vision syndrome upplevs av människor som använder sin dator dagligen och i flera timmar åt gången. Symtomen kan förvärras av starkt ljus som skapar reflexer på datorskärmen, såsom exempelvis ett lysrör. Samma påfrestning kan upplevas om det finns en fläkt i närheten av datorn, så att luften torkar ut ännu mer. Ljus och fläktande luft kan alltså förvärra ännu mer för ögonen. 

Symtom på computer vision syndrome
smärta i ögonen
svider, kliar i ögonen
ögonen blir röda och trötta
synen blir suddig
torra ögon
dubbelseende
synförändringar
koncentrationssvårigheter
problem med ögonmuskulaturen

Monitorer med äldre katodstrålerör har ett större flimmer. Plattskärmar, LCD-skärmar, är mycket smidigare och lättare för ögonen att hantera.

Genom följande åtgärder minskar du riskerna för näthinneavlossning och glaskroppsavlossning;  

Omega-3 fetter
Öka dessa fetter med minst 1000 mg per dag, då smörjs ögonen och det är lättare för dem att återhämta sig efter en dag framför datorn. 

Blåbär
Bären är kända för att vara ett ypperligt tillskott för ögonen.

Drick mycket vatten
Vätska är viktigt för att inte ögonen ska torka ut.

20/20/20 regeln
För varje 20 minuter av datorarbete, fokuserar du din syn på något som är minst 20 meter bort i 20 sekunder. 

Pauser var 20:e minut
Sitt inte framför dataskärmen alltför lång tid i sträck, utan ta korta pauser.

Datorglasögon 
Det är speciella glasögon som används för datorbruk och som kan vara till stor hjälp för de personer som bär linser och/eller har progressiva glasögon.

Justera ljusstyrkan på din skärm
Ljuset bör inte vara för starkt på skärmen. Det hjälper även att flytta datorn till ett mörkare ställe, som har mörkare väggar (eftersom ljuset studsar mot ljusa väggar).  

Redigerad text från Zarahs sida 

Inga kommentarer: