14 okt. 2011

BULJONG

Du kan enkelt göra din egna vegetariska buljong och slippa alla tillsatser av härdade fetter, palmolja, socker, smakförstärkare m.m.

Ta framför allt libsticka och lök som bas. Jag föredrar purjolökens nedre del istället för lök och det gröna på purjon torkar eller fryser jag in. Därtill kan alla färska kryddor användas som ex. persilja, gräslök, timjan, mejram, kyndel, basilika, selleriblad, chili, ingefära och dill. Tvätta kryddorna noggrant. Mal allt till en massa (en gammal köttkvarn går alldeles utmärkt), väg massan, blanda i 25% salt och rör om. Häll upp på rena glasburkar och ställ i kylskåpet. Ta fram buljongen när du gör soppor, såser eller grytor och ta en mängd som du tycker är bra för smaken, tänk bara på att det är rejält salt. Själv blandar jag alltid i buljongen på slutet eftersom vissa kryddor inte bör kokas. Underbart gott att blanda i kalla röror också.

Inga kommentarer: