18 nov. 2011

STEVIA

EU har beslutat att från och med den 2 december i år tillåta det naturliga sötningsmedlet stevia i livsmedelsprodukter i alla medlemsstater. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har inte hittat några tecken på att stevia skulle vara en hälsorisk för människor.

Växten har sitt ursprung i norra delarna av Sydamerika, Brasilien och Paraguay, har i över 1500 år använts av Guaranay- indianerna som sötningsmedel, medicinalväxt och medicin. Till Europa kom stevian från Sydamerika med spanska erövrare redan under 1500- talet. Vi kan också odla den som ettårig växt.

Steva är cirka 2-300 gånger sötare än socker, men saknar kalorier. Stevia har varit godkänt och använts bland annat i Japan sedan 70-talet. Den lämpar sig väl för drycker och dryckesindustrin är idag på jakt efter sätt att byta ut sockret. Den globala marknaden för socker och sötningsmedel beräknas uppgå till 50 miljarder dollar om året.

Stevian innehåller inga kalorier, är helt naturlig, värmestabil, är inte cancerframkallande, inte beroendeframkallande och är säker att använda även för diabetiker, då den inte påverkar blodsockret. Steviabladen har hög näringsdensitet, lågt kaloriinnehåll och innehåller dessutom rikligt med essentiella oljor, vitaminer, enzymer och mineraler. Stevia motverkar svampinfektioner och bakterier. Även vid influensa och förkylningar sägs den ha en hjälpande effekt. Den orsakar inte karies, utan är snarare bakteriehämmande i höga doser. Stevia minskar bildningen av plack och kan därför motverka hål i tänderna.

Läs mer på hemsidan stevia.se


Finns att köpa på Bodystore

Inga kommentarer: