Växten
har sitt ursprung i norra delarna av Sydamerika, Brasilien och Paraguay, har i över 1500 år
använts av Guaranay- indianerna som sötningsmedel, medicinalväxt och medicin. Till Europa kom
stevian från Sydamerika med spanska erövrare redan under 1500- talet. Vi
kan också odla den som ettårig växt.
Steva är cirka 2-300 gånger sötare än socker, men
saknar kalorier. Stevia har varit godkänt och använts bland annat i Japan sedan
70-talet. Den lämpar sig väl för drycker och dryckesindustrin
är idag på jakt efter sätt att byta ut sockret. Den
globala marknaden för socker och sötningsmedel beräknas uppgå till 50 miljarder
dollar om året.
Stevian innehåller inga kalorier, är helt naturlig,
värmestabil, är inte cancerframkallande, inte beroendeframkallande
och är säker att använda även för diabetiker, då den inte påverkar blodsockret.
Steviabladen har hög näringsdensitet, lågt
kaloriinnehåll och innehåller dessutom rikligt med essentiella oljor, vitaminer,
enzymer och mineraler. Stevia motverkar
svampinfektioner och bakterier. Även vid influensa och förkylningar sägs den ha
en hjälpande effekt. Den orsakar inte karies, utan är snarare bakteriehämmande
i höga doser. Stevia minskar bildningen av plack och kan därför motverka hål i
tänderna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar