Under
2009 oroade sig en hel värld för svininfluensans utbredning. Skulle man
vaccinera sig eller inte? Det var en het fråga för många svenskar, särskilt för
dem som inte tillhörde en riskgrupp, som ville veta mer om epidemin och
vaccinationens ev. biverkningar. Otaliga experter uttalade sig i media. Stig
Bengmark, en pensionerad kirurg och professor emeritus, som sedan 1999 är
gästprofessor vid University of London där han forskar kring faktorer som
påverkar immunsystem och hälsa skrev en debattartikel i tidningen Dagens
Medicin, som på flera sätt skilde sig från mängden och menade att ett
tillskott av vitamin D skulle kunna fungera som en kompletterande förebyggande
insats mot influensan. Men artikeln gav inget större eko i media som vanligt.
Nedan
följer ett samtal mellan Naturligt om hälsa och Stig
Bengmark;
Hur
kommer det sig att du intresserar dig för vitamin D?
Det
hela började när vetenskapen började förstå att kroniska inflammationer ligger
bakom många av våra vanligaste folksjukdomar. Så länge det finns en jämvikt är
allt gott och väl, men när inflammationen övergår till en lätt förhöjd,
diskret, kronisk inflammation ställer den till med skador i våra kroppar.
Det
intressanta med vitamin D är att det är en starkt inflammationsdämpande substans
och att det håller immunförsvaret i trim. I olika studier har forskare bland
annat sett att hjärttransplanterade patienter med höga nivåer av vitamin D i
blodet har bättre prognos än de patienter som har låga nivåer. Listan på
sjukdomar som kan kopplas till en låg vitamin D-nivå kan göras lång; hjärt- och
kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, infektioner, vissa former av cancer, diabetes,
demens, depression, tarmsjukdomen ulcerös colit, MS, Parkinsons sjukdom, autism
hos barn. Om man har brist på vitamin D riskerar man alltså i högre grad att
drabbas av sjukdom än om man har tillfredsställande nivåer.
Vad
gör vitamin D i kroppen?
D-vitaminet
är en grupp fettlösliga hormoner som är inbegripna i flera olika biologiska
processer i kroppen. Det är komplext, men det är känt sedan tidigare att det är
oerhört viktigt att få i sig tillräckligt mycket för att man inte ska bli sjuk.
Rakit, engelska sjukan, var en sjukdom som drabbade mängder av människor
som fick för lite sol.
Vad
har man kommit fram till i dag?
I
många studier ser man att om dosen dubblas eller flerdubblas från det dagliga
rekommenderade intaget till mellan 1000-4000Ie är effekten på immunförsvaret
stort. Det finns alltså en viss entusiasm, och många forskare tror att
D-vitamin kan fungera förebyggande mot många kroniska sjukdomar eller som i
fallet med influensa, lindra eller helt eliminera symptom. Om man redan har en
kronisk sjukdom verkar tillskott av vitamin D inte ha lika dramatisk effekt.
Det
finns mycket kvar att forska kring, alla studier är inte tillräckligt stora,
men att vi verkligen behöver D-vitamin råder det ingen tvekan om.
Hur
får man då i sig tillräckligt med vitamin D?
Vårt
främsta tillskott får vi via solen och huden, det vill säga när vi vistas ute
under sommaren. Om vi är ute och huden exponeras av solens strålar fylls
förrådet upp för de allra flesta. Det bästa är att sola, och att när man gör
det ska man se till att så mycket hud som möjligt exponeras för solens strålar.
Men
mellan månaderna oktober och mars - i princip halva året - ger solens
UV-strålar inget tillskott eftersom solen då ligger för lågt. En ytterligare
problematik är att D-vitaminet i våra kroppar halveras var sjätte vecka, och
när nivåerna blir för låga framåt senvintern är det inte ovanligt att man blir infektionskänslig
eller drabbas av så kallad vinterdepression. Studier visar också att mörkhyade
människor som bor på våra breddgrader och som av tradition eller kultur klär
sig heltäckande är extra utsatta för D-vitaminbrist.
Även
kosten har betydelse och man bör äta mycket fet fisk, som innehåller både
vitamin D och fettsyran omegan 3. De jobbar ihop kan man säga.
Sedan
finns det även kosttillskott som man kan överväga att ta under de solfattiga
månaderna eller till och med året om, om man exempelvis är äldre eller tillhör
en kultur som gör att man inte vill sola utan kläder.
Finns
det något mer man kan göra för att stärka sitt immunförsvar?
Ja,
absolut. Vitamin D är inte det enda man bör tänka på. När man blir sjuk är det
ofta en hel orkester av olika orsaker som spelar. Våra gener påverkar oss
naturligtvis, men även kosten och livsstilen har stor betydelse. Vi bör röra på oss varje dag, vara ute i friska luften och äta så ren och obehandlad mat som möjligt.
Rawfood och den så kallade stenålderskosten är något jag
personligen kan rekommendera.
Texten
är sammanställd från hemsidan Naturligt om halsa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar