18 feb. 2012

NÄSSKÖLJNING

Det finns ett flertal varianter av nässköljare. 

Varför sköljer man näsan?
I många länder är nässköljning känt som en gammal effektiv huskur mot förkylning och redan i början av 1900–talet fanns det kannor och sprutor till försäljning på apotek i Europa. Näsan är kanske det organ som vi använder mest. Den har direkt kontakt med vår yttre omgivning. Näsan måste filtrera damm, pollen och många luftföroreningar som vi inte ser och ofta inte ens känner lukten av.

Det är en enkel, komfortabel och säker metod att skölja näsan med saltvatten. Saltlösningen kan du själv blanda till med 1 tsk salt och ½ liter kroppstempererat vatten. Saltet ska vara utan jod eller andra tillsatser, då annars en allergi mot tillsatsämnen kan utvecklas om sköljningen pågår under en längre tid. Sköljningen utförs lämpligen morgon och kväll. 

Traditionellt rekommenderas nässköljning mot olika besvär i näsa och bihålor, för bättre näsandning och ökad mental klarhet.
Sköljningen avlägsnar föroreningar, bakterier/virus, mm från näsborrarna samt spolar bort pollen, överflödigt slem, skorpbildningar, damm- och sotpartiklar och kan användas som ett komplement till annan behandling för att lindra besvär vid exempelvis förkylning, allergiska näsbesvär, nästäppa under graviditet eller vistelse i torr, dammig, sotig eller rökig miljö. Irritationen i näsan dämpas och slemhinnorna återfuktas. Det har en slemreducerande och cirkulationsbefrämjande effekt och befrämjar långsiktigt avgiftning av hela kroppen. Nässköljning stimulerar och spänner av området kring ögon och panna. Detta kan lindra spänningshuvudvärk och förbättra syn och luktsinne, samt vara en hjälp till att sluta röka. Det är ett naturligt, effektivt och biverkningsfritt alternativ till näsdroppar eller nässpray.

Näs- och bihålesköljare Neti
Näs- och bihålesköljare härstammar från Yogatraditionen i Indien. Den rekommenderas idag av både läkare och naturläkare. Den är ett enkelt och tidstestat verktyg för personlig hygien som vem som helst kan använda. Eftersom den är tillverkad i keramik är det lättare att rengöra den.

Keramikkannan finns hos Vedalila.

Nässköljare Nasaline
Den patentskyddade Nässköljaren Nasaline är en unik medicinteknisk produkt utvecklad i Sverige och utformad för egenvård.
Nasaline består av två delar; en sprutdel av plast med utrymme för 60 ml saltvatten och ett silikonstycke fastsatt på sprutans främre del. Sprutan innehåller inget latex. Silikonstycket är unikt genom att det är optimalt utformat för att kunna sluta tätt mot näsmynningen och har en form och sprutkanal som gör att den passar alla vuxna. Silikonet är specialtillverkat för användning mot huden. Silikonstycket har en kanal formad som ett timglas vilket gör att saltvattnet får en skonsam och effektiv "virvelstråle" när det lämnar nässköljaren. 

Sprutan finns hos Medistore.


Nässköljare NoseBuddy 
Denna variant finns hos Yoga.se

Texten är sammanställd från de ovannämnda hemsidorna.

Inga kommentarer: