10 feb. 2012

TFT TANKEFÄLTSTERAPI

Följande beskriver två mycket enkla metoder att använda sig av när vi behöver mer energi eller lugn. Det är två punkter inom TFT, Tankefältsterapi. Vill du veta mer om TFT finns det mer att läsa på TFT pedagogerna.

Punkten PR1
PR1 (Tunntarmens meridian) ligger på bägge händernas ”utsida” nedanför lillfingret på ”karatekanten”. PR står för Psychologically Reversed dvs. psykologiskt /känslomässigt omkastad. Den är inom TFT Tankefältsterapi den allra viktigaste punkten.

Punkten balanserar meridiansystemet, som i sin tur påverkar att du är i balans. Ger energipåslag, ork och livs/arbetsglädje.
Vi klarar bättre av negativa svåra situationer utan att tappa energi, t.ex. ett jobbigt sammanträde eller en ”energitjuv”. Minskar spänningar i muskler - tryck på en spänd muskel med fingrarna på ena handen och dutta lätt på PR1 på den andra handen och spänningen lättar. Om du blir trött när du kör bil kan du dutta några minuter på PR1 för att bli piggare.

Det går rasandefort att påverka energisystemet. Effekten håller i sig ca 45-60 minuter.

Metoden
Knacka/dutta lätt och "rytmiskt" ca 20-40 gånger. Lätt betyder att du ska knacka som om du vänligt klappar en fluga - utan att slå ihjäl den.
Är du trött eller krasslig - knacka ofta på PR1. Gör det regelbundet (ibland varje timme) så är du säker på att vara i energimässig balans.
Det spelar ingen roll vilken hand du gör det på. Du kan också välja att lätt studsa handens sida mot ditt ben eller bordet. Det ger samma effekt.
Du kan prova att tänka på något jobbigt samtidigt som du duttar lätt på punkten för att det jobbiga inte ska störa ditt energisystem mer. Prova dig fram! 
Men gör det inte för sent på kvällen för då kan du bli för pigg.

Bearbetad text och bild från 
Barbro Bronsberg


Punkten PR2
Punkten ger lugn och löser upp negativa känslor och balanserar systemet. Speciellt bra på kvällen för att kunna somna eller på natten när det är svårt att somna om igen.
Hjälp barnen till ro genom att massera på PR2. 

Metod
Lägg höger hand ungefär där bilden visar.
Gör en långsam cirkel baklänges. För handen ut mot armhålan, upp mot axeln och ner till startpunkten igen. Som en klocka med visare som går baklänges. (kl. 3 vid långfingret, kl. 12 uppåt tummen osv.) Håll på i några minuter för att varva ner.

Har du negativa känslor och tankar som stör kan du passa på att känna/tänka på dem. När du har "snurrat" färdigt känns ofta problemen lättare.

Bearbetad text och bild från Barbro Bronsberg.

TIPS! 4 CD böcker av Barbro finns på årets bokrea på Adlibris.

Inga kommentarer: