13 feb. 2012

WELEDA 90 ÅR


Ekologiskt och biodynamiskt odlade ingredienser är hög prioritet för Weleda. Kvaliteten är viktig, men det handlar om mer än produktutveckling. Socialt ansvarstagande och miljöpåverkan är andra centrala frågor.

Weleda hjälper bönder runt om i världen att ställa om till ekologisk produktion och knyter dem till sig genom långsiktiga kontrakt. De garanteras en inkomst, medan Weleda garanteras ekologiska råvaror som bidrar till att produkterna också blir fria från bekämpningsmedel.

Genom Weledas samarbete med företaget Sesajal i Mexiko odlar 200 lokala småbönder sesamfrön på 1300 hektar mark. År 2010 köpte Weleda 300 ton ekologisk sesamolja från odlingarna där. Oljan, som utvinns ur fröna, är en viktig ingrediens i många av Weledas produkter. Sesamoljan är mycket uppskattad i massageolja och finns både i Weledas massage- och kroppsoljor. Den finns också som bas i Weledas babyprodukter. Sesamolja innehåller naturliga antioxidanter, som skyddar huden mot yttre påverkan, och ger även ett visst naturligt solskydd.

I Isparta i Turkiet driver Weleda, vad som på ett decennium, har växt till världens största ekologiska rosodling. Där plockas varje år omkring 600 ton rosor för hand. Tre miljoner färska rosor ger en liter eterisk rosolja. Eterisk rosolja är en av de dyraste och finaste eteriska oljorna. Det krävs stora mängder rosor för att utvinna oljan. Inom aromaterapin används den för många olika syften och anses ha en harmoniserande effekt, som bland annat ingår i Weledas hudvårdsserie Wild Rose.

Utöver samarbetet med andra parter, driver Weleda även den största biodynamiska trädgården i Europa, Schwäbisch Gmünd, i södra Tyskland. Där odlas 300 medicinalväxter, varav ringblomma är en. Ringblommaextraktet har med sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper en läkande och lugnande verkan på huden och är därför bra för känslig och irriterad hud.

Några få av växterna i Weledas produkter växer fritt i naturen. Läkeväxten arnika skördas till exempel i sin naturliga miljö i Rumänien. För att inte störa den naturliga växtligheten får endast en begränsad mängd blommor skördas varje säsong. Arnika har sedan långt tillbaka använts för att bland annat lindra smärta och minska svullnader och gör sig därför bra både i Weledas läkemedel och i massageolja.

Texten lånad från Weleda.

Läs mer i Weledas fullmatade och intressanta jubileumskatalog.

Inga kommentarer: