24 apr. 2012

RENT I KÖKET


Bruna ränder från te
Temuggens bruna ränder kan tas bort med 1 tsk natriumbikarbonat och en skvätt kokande vatten. Låt lösningen verka en halvtimme. Annars kan du smörja koppen invändigt med en citron- eller limeklyfta. Låt verka ett par timmar.

Ugnsluckan är brun och klibbig
Det bruna fettet på insidan av ugnsluckan kan vara svårt att få bort med vanliga rengöringsmedel. Men med ett par klickar tandkräm, en nylonskursvamp och en stunds gnuggande så försvinner det.

Glasen blir dimmiga i diskmaskinen
Om glasen har blivit matta i diskmaskinen kan du ha använt för mycket diskmedel eller spolglans. Lägg glasen i en blandning av 3 dl ren ättika (24 %) och 9 dl varmt vatten. Om detta inte hjälper kan den vita hinnan bero på glassjuka, som tyvärr inte kan behandlas.

Fräscha upp skärbrädan
När skärbrädan av trä ser lite trist ut och kanske har skrovlig yta strör du grovt salt på brädan. Dela en citron och skura sedan skärbrädan med citron och salt. Skölj sedan av skärbrädan i varmt vatten.

När diskbänken är matt
Smörj in bänken med tandkräm som får sitta kvar 10–15 minuter. Polera bort tandkrämen med en fuktig men hårt urvriden trasa. Skölj sedan diskbänken med vatten och lite diskmedel så kommer den att se nästan ny ut.

Texten lånad från Vi i Villa.

Inga kommentarer: