17 maj 2012

EPSOMSALT


Läste på Ulla Hasselmarks blogg om Epsonsalt och att det även går att använda i trädgården. Det var helt nytt för mig!

EPSOMSALT TILL TRÄDGÅRDEN 
Magnesium och Sulfat förekommer naturligt i jorden, men är oftast utarmat av olika orsaker.
Inomhusplantor - 2 msk per 4 L vatten 1 gång i månaden.
Tomater - 1 msk per 3 dm av plantans höjd per planta, varannan vecka. Krafsa även ½ kopp i jorden som bas till kraftigare växtlighet av skott och att friska nya skott växer fram.
Oplanterade buskar - genomdränk i ½ kopp Epsomsalt per 4 L vatten för att hjälpa rötterna komma igen. Tillsätt 1 msk med Epsomsalt i varje hål vid plantering. Spraya med Epsomsalt lösning en gång i veckan för att förhindra ohyra.
Buskar (ständigt gröna, azaleor, rhododendron) - 1 msk per 3 kvm. Tillämpas över rotsystemet ungefär varannan till var 4:e vecka.
Gräsmattor - Använd 2 kg för varje 5000 kvm med en spridare, eller blanda ut med vatten och sprid med vatten spridare.
Träd - tillsätt 2 msk per 30 kvm. Tillför över rotsystemets 3 gånger per år.
Trädgårds start - sprid 1 kopp per kvm. Blanda i jorden före plantering.
Salvia - Epsomsalt får inte tillsättas! Denna kryddört är en av få plantor som inte tycker om saltet.

Magnesium och sulfat, är de två huvudkomponenterna i EpsomSalt som;
Hjälper frön att gro.
Gör att plantor växer och blir kraftigare.
Förstärker klorofyll produktionen.
Förbättrar upptagningen av fosfor och kväve.

Fastän magnesium och sulfat förekommer naturligt i jorden, kan det bli utarmat av olika orsaker, som enformigt jordbrukande under en lång tid. Men i motsats till de flesta kommersiella gödningsämnen, så kan man inte överdosera Epsomsalt. Tester bekräftar att rosor gödslade med Epsomsalt växer tätare och producerar fler blommor. Peppar- och tomatplantor växer och blir större jämfört med dem som gödslats med enbart kommersiella gödningsämnen.

Bearbetad text lånad från en hemsida om Epsomsalt.


EPSOMSALT TILL KROPPSBEHANDLINGAR
När den viktigaste ingrediensen, magnesiumsulfat, absorberas genom huden, t.ex. i ett bad, drar det gifter ur kroppen, verkar lugnande för nervsystemet, minskar svullnader, får musklerna att slappna av, hjälper matsmältningskanalen, är naturligt mjukgörande och mycket mer. Det kan även bidra till att bekämpa jet-lag! Det rekommenderas många gånger av sjukgymnaster och specialister på sportskador.

Bad och skrubb
Epsomsalt hjälper till att lindra muskelspänningar och värk i kroppen vid bad.
Utmärkt även till kroppsskrubb eller direkt i badet.

Dosering för helkroppsbadbad Tag 3dl - upp till 2L Epsomsalt till ett varmt helbad. Använd inte tvål i badet, det motverkar saltets effekt. Duscha helst inte av huden efteråt och låt huden självtorka. Ta först en mindre dos innan du vet hur du reagerar för alla tål inte epsomsalt på sin hud.


Omslag Dosera 1-2dl Epsomsalt per liter varmt vatten. Saltet används även till omslag på ömma muskler m.m. Dränk in en handduk i saltlösningen och placera den på huden. Låt verka i ca en halvtimme. Kan upprepas flera gånger under dagen. Har Du mycket känslig hud; prova Dig försiktigt fram.

Tips Blanda 1 del ekologisk kroppsolja och två delar salt och ca 10-20 droppar eterisk olja (om du vill ha doft). Förvara i en tätslutande glasburk. Du kan sedan ha den vid badet och njuta av när du vill använda som kroppskrubb eller som badsalt.

Text lånad från ClearLife.
Finns även att köpa hos Bodystore.

Om du vill göra en leverrening kan du läsa på Sanna Ehdins hemsida hur det går till.

Inga kommentarer: