”Brödberoende” är skriven av den amerikanska hjärtläkaren William Davis som uppmärksammade hur
hans diabetikerpatienter som fick rådet att utesluta vete och socker ur sin kost,
kom tillbaka tre månader senare och förutom att deras blodsocker
hade sjunkit, så hade de även gått ner 10 – 20kg, blivit av med
ledinflammationer, eksem, astmatiska besvär, inflammerade tarmar och kände sig
allmänt piggare. I kontakterna med patienterna har insikten
växt om att traditionella kostråd inte fungerar. Dr Davis kostråd ligger mycket
nära LCHF och innebär ett totalt uteslutande av veteprodukter och alla andra
glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker.
”Brödberoende” förklarar
varför spannmålsprodukter i allmänhet och vete i synnerhet är negativa för
hälsan, sett ur ett brett hälsoperspektiv. Den förklarar på ett trovärdigt sätt
varför LCHF-kosten lindrar eller botar så många sjukdomar. Brödberoendet beror
på att vissa glutenproteiner, gliadinerna, stimulerar hjärnans belöningscentrum
och triggar oss att överäta. Den är
tungt vetenskapligt grundad och Dr Davis verkar inte göra ett påstående utan
att ha en akademisk rapport bakom sig. Davis ger oss dessutom rekommendationer
på en gluten/vetefri kost, där han även rekommenderar att vi plockar bort
socker och är sparsamma med mjölkprodukter.
Davis berättar om vetets historia. Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som våra mormödrar åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av gluten-proteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över. Dessutom odlas det på mineralfattiga, utarmade jordar, finmals i fabrik istället för de stenklassiska kvarnar som bevarade många goda egenskaper på det hela vetekornet. Vi blir feta och sjuka av att äta vete.
Vete är den mest förekommande ingrediensen i
vår mathållning, som t.ex. smörgåsar, kakor, kex, müsli, pasta, och lasagne samt
som dietmat för sjuka magar, i hundfoder och i välling.
Vete, även som fullkorn, höjer blodsockret mer
än nästan alla kolhydratsrika produkter, vilket gör att insulinnivån höjs och
fettinlagringen påbörjas. Det som däremot är lite trixigt när det kommer till
vete är att det är rent beroendeframkallande. Davis menar att det inte är
konstigt att människor smyger upp på nätterna och äter smörgåsar, eller äter
bullar, pizza, hamburgare och muffins varje dag. Det är inte vårt fel att vi
inte kan avstå, menar han, därför att vetet har samma verkan på hjärnan som de
narkotiska preparat opiater (t.ex. morfin och heroin), vi kan uppleva
djup tillfredsställelse av att äta det och känna abstinens om vi
slutar med det.
I boken får vi veta att sjukdomar som Crohns
sjukdom, IBS och en allmän dålig tarm kan komma ur vetet och glutens påverkan
på tarmslemhinnan. Våra tarmar är helt enkelt inte utvecklade att processa dagens
gluten, vilket även har gjort att ren glutenintolerans har ökat
explosionsartat under de senaste 50 åren. Har du problem med trötthet, envis
övervikt, tarmsjukdomar, ont i leder, eksem och högt blodsocker för att nämna
några symptom, kan det vara värt att prova att leva vetefritt under tre månader
och se vad som händer med hälsan.
Uteslut
Sädesslag, glutenfria produkter (dvs. de som säljs som glutenfritt, men ofta är mer blodsockerhöjande än vanlig kost på grund av sin höga halt med stärkelse), socker och sötningsmedel.
Sädesslag, glutenfria produkter (dvs. de som säljs som glutenfritt, men ofta är mer blodsockerhöjande än vanlig kost på grund av sin höga halt med stärkelse), socker och sötningsmedel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar