2 juni 2012

BRÖDBEROENDE


”Brödberoende” är skriven av den amerikanska hjärtläkaren William Davis som uppmärksammade hur hans diabetikerpatienter som fick rådet att utesluta vete och socker ur sin kost, kom tillbaka tre månader senare och förutom att deras blodsocker hade sjunkit, så hade de även gått ner 10 – 20kg, blivit av med ledinflammationer, eksem, astmatiska besvär, inflammerade tarmar och kände sig allmänt piggare. I kontakterna med patienterna har insikten växt om att traditionella kostråd inte fungerar. Dr Davis kostråd ligger mycket nära LCHF och innebär ett totalt uteslutande av veteprodukter och alla andra glutenrika spannmål, liksom allt tillsatt socker.

”Brödberoende” förklarar varför spannmålsprodukter i allmänhet och vete i synnerhet är negativa för hälsan, sett ur ett brett hälsoperspektiv. Den förklarar på ett trovärdigt sätt varför LCHF-kosten lindrar eller botar så många sjukdomar. Brödberoendet beror på att vissa glutenproteiner, gliadinerna, stimulerar hjärnans belöningscentrum och triggar oss att överäta. Den är tungt vetenskapligt grundad och Dr Davis verkar inte göra ett påstående utan att ha en akademisk rapport bakom sig. Davis ger oss dessutom rekommendationer på en gluten/vetefri kost, där han även rekommenderar att vi plockar bort socker och är sparsamma med mjölkprodukter.

Davis berättar om vetets historia. Dagens hybridiserade dvärgvete har helt andra egenskaper än det vete som våra mormödrar åt. Genom genetiska manipulationer har nya varianter av gluten-proteinet uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över.
Dessutom odlas det på mineralfattiga, utarmade jordar, finmals i fabrik istället för de stenklassiska kvarnar som bevarade många goda egenskaper på det hela vetekornet. Vi blir feta och sjuka av att äta vete.

Vete är den mest förekommande ingrediensen i vår mathållning, som t.ex. smörgåsar, kakor, kex, müsli, pasta, och lasagne samt som dietmat för sjuka magar, i hundfoder och i välling.

Vete, även som fullkorn, höjer blodsockret mer än nästan alla kolhydratsrika produkter, vilket gör att insulinnivån höjs och fettinlagringen påbörjas. Det som däremot är lite trixigt när det kommer till vete är att det är rent beroendeframkallande. Davis menar att det inte är konstigt att människor smyger upp på nätterna och äter smörgåsar, eller äter bullar, pizza, hamburgare och muffins varje dag. Det är inte vårt fel att vi inte kan avstå, menar han, därför att vetet har samma verkan på hjärnan som de narkotiska preparat opiater (t.ex. morfin och heroin), vi kan uppleva djup tillfredsställelse av att äta det och känna abstinens om vi slutar med det.

I boken får vi veta att sjukdomar som Crohns sjukdom, IBS och en allmän dålig tarm kan komma ur vetet och glutens påverkan på tarmslemhinnan. Våra tarmar är helt enkelt inte utvecklade att processa dagens gluten, vilket även har gjort att ren glutenintolerans har ökat explosionsartat under de senaste 50 åren. Har du problem med trötthet, envis övervikt, tarmsjukdomar, ont i leder, eksem och högt blodsocker för att nämna några symptom, kan det vara värt att prova att leva vetefritt under tre månader och se vad som händer med hälsan.

Uteslut
Sädesslag, glutenfria produkter (dvs. de som säljs som glutenfritt, men ofta är mer blodsockerhöjande än vanlig kost på grund av sin höga halt med stärkelse), socker och sötningsmedel.

Texten är lånad och bearbetad från både 
Bokus och Maria Helander.

Inga kommentarer: