16 juni 2012

GURKMEJA DRYCK

Ett yogiskt grundråd vid ledbesvär och inflammatoriska processer i kroppen är att varje kväll under en sex veckors period dricka en kopp Guldmjölk.

GULDMJÖLK (1 port)
Guldmjölk passar till kvällsmat eftersom varm mjölk lugnar ner nervsystemet och hjälper dig att slappna av. Gurkmeja är känt för att göra benen och lederna mer flexibla, därför brukar det rekommenderas guldmjölk om lederna knakar.

1/2 dl vatten
2 dl mjölk (ris-, havre-, soja- eller komjölk)
½-1 tsk gurkmeja-pasta (se recept nedan)
2 tsk mandelolja (finns på apoteket)
1 krm malen kardemumma
1 tsk honung

Koka upp mjölk i en kastrull. Häll vatten i en mugg/kopp och blanda i gurkmeja, kardemumma, mandelolja och honung. Tillsätt den varma mjölken. Rör om då och då när du dricker.

GURKMEJAPASTA (för att ha i Guldmjölk, se ovan)
För att gurkmeja ska fungera för att mjuka upp stela leder, behöver den koka i 8-10 minuter. Lättast är därför att förbereda en pasta med gurkmeja som håller 2-3 veckor i kylskåp. 

Ta en burk/påse med gurkmeja. Mät upp i en kastrull och ta 1,5 delar vatten. T ex om du har 1 dl gurkmeja så tar du 1,5 dl vatten. Koka till en pasta på svag värme 8-10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Klarar sig i kylskåp ca 2 veckor.

Text och foton lånade från Yogabolaget.





Inga kommentarer: