26 okt. 2012

PALMOLJA

Skövlad regnskog - en oändligt rik kultur för alltid borta!
Här nedan kommer ett oerhört viktigt inlägg angående palmolja, något vi verkligen bör undvika. Vänd och vrid alltid på alla förpackningar och läs innehållsförteckningarna noggrant innan du låter de slinka ner i inköpskassen. Det står sällan "palmolja" på produkterna, utan företagen väljer att använda sig av den mer vaga märkningen "vegetabilisk/olja/fett", men det är i nio fall av tio detsamma som palmolja. Glöm inte att större delen av allt godis och alla chokladpraliner innehåller palmolja.

Palmoljeplantager mil efter mil - monokultur!
Det är vi konsumenter som avgör i slutändan. Ju mer vi vet desto jobbigare blir det, eftersom det mesta innehåller något som inte är bra, men våra val kan göra skillnad för vår miljö och för alla de människor som utnyttjas för vår s.k. välfärd. Ju fler vi blir desto större kraft är vi att räkna med. Att inte bry sig är också ett val, ett mycket dåligt val.

-------------------------------------
Palmolja finns i mycket av det som vi konsumerar. Tvål, margarin, godis, hudkrämer, chips osv. Palmolja produceras i Sydostasien och i länder som Malaysia och Indonesien är mer än 75 % av den ursprungliga orörda regnskogen skövlad för att man har anlagt palmoljeplantager. Orangutangen är utrotningshotad på grund av detta. Orangutang betyder på malajsiska ”skogsmänniska”. Förebådar skogsmänniskans öde vad som kommer hända med oss?

Borneo är världens tredje största ö, här kan du se prognosen för Borneos regnskogar fram till 2020. Genom den omfattande skogsskövlingen som bedrivs i Indonesien för att anlägga palmoljeplantager är landet världens tredje största utsläppare av växthusgaser.

Som konsumenter i Sverige är vi delaktiga i den skogsskövling som äger rum på Borneo och Malaysia. Efterfrågan på palmolja ökar och nu står Papua Nya Guinea, Ghana och Mexiko på tur att skövlas, i den mån det inte redan förekommer. Det är tyvärr omöjligt som svensk konsument att välja bort produkter som innehåller palmolja eftersom det sällan står på produkten att den innehåller palmolja. Istället döljs det bakom allmänna beteckningar som ”vegetabiliskt fett” eller ”vegetabilisk olja”. De allra flesta är omedvetna om att de överhuvud taget konsumerar palmolja eller vad problemet med palmoljan är. De svenska politikerna tar inte sitt ansvar, inte heller de europeiska. När hörde du senast en politiker nämna palmolja?

Produkter som innehåller palmolja måste börja deklarera det i innehållsförteckningen, politikerna måste göra det lättare för oss att undvika palmolja.

Inlägget lånat från Ekobloggen.
Gilla gärna facebookgruppen Skriv ut palmolja i innehållsdeklarationen
Läs mer om palmolja på Naturskyddsforeningen.

Inga kommentarer: