27 okt. 2012

KEMIKALIER I BARNENS OMGIVNING


Handla rätt - för en giftfri barndom
Våra hem är fullt av osynliga kemikalier, och de produkter som vi dagligen utsätter våra barn för kan innehålla skadliga ämnen. Våtservetterna, nappflaskan, leksakerna, bilbarnstolen, kläderna t.o.m. maten och besticken som barnen äter den med. Allt!

Anne, Christine och Karin, tre unga forskare och mödrar, fick nog av att inte veta exakt hur det ligger till med alla gifter i vår vardag och började läsa på. Alla tre har doktorerat i ämnen som är relaterade till hälsoproblemen som skapas av kemikalierna runt oss. Deras efterforskningar blev den här boken.

Istället för att kasta allt och börja om förordar författarna att fasa ut; behåll det du har hemma men gör ett bättre val nästa gång. Därför valde de att samla resultatet av sina undersökningar i denna bok, som ett positivt redskap för dig att använda när du köper nya produkter.

Utöver konkreta shoppingtips för ditt barns alla behov, överskådligt organiserade i kategorier som Leka, Sova, Äta, Sköta, m.fl. förklarar författarna vad forskarna idag vet om gifterna, och ger dig handfasta råd om hur du ska tänka för att minska mängden skadliga kemikalier i era liv.

Boken förklarar inte bara vad som är fel och farligt utan hjälper dig att ge ditt barn rätt start i livet och en friskare framtid.

Delvis redigerad text lånad från Bokus, där boken finns att köpa.


Den onda badankan: Ditt barn och de osynliga gifterna
Barnen är de största förlorarna i vårt massiva kemikaliesamhälle. Redan vid födseln har de upp till tvåhundra främmande ämnen i sitt blod. Och sedan fortsätter det. Vi omger oss av prylar som utsöndrar kemikalier som på sikt kan leda till allt från allergier till att vi kanske blir utan barnbarn. För vad gör badankan så mjuk, varför doftar badskummet så och vad pyser ut från gamla skumgummimadrasser?

När Katarina Johansson fick barn började hon söka sin egen information. Hon kom fram till att det finns en hel del man själv kan göra för att minska mängden farliga kemikalier kring sitt barn. I boken delar hon med sig av både fakta och enkla knep, som till exempel;
* Undvik kläder med plasttryck.
* Skippa våtservetterna, det går lika bra med tygtvättlappar och vanligt vatten.
* Tapetsera hellre än måla i barnens rum.
* Köp aldrig leksaker som luktar plast eller parfym.
* Undvik konservburkar av metall.

Text lånad från Bokus, där boken finns att köpa.

Inga kommentarer: