31 okt. 2012

PILLER OCH PROFITER

Piller & profiter: memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan är en skakande berättelse om hur miljarder kronor spenderas på marknadsföringen av våra dagliga läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka såväl läkare, myndigheter som patienter. Författaren John Virapen beskriver även hur läkemedelsindustrin manipulerar forskningsresultat i syfte att mörklägga till exempel förekomsten av dödsfall i samband med kliniska studier av nya obeprövade läkemedel.

Detta är en bok som avslöjar spelet bakom den verklighet som godtrogna patienter dagligen tvingas hysa förtroende för.

John Virapen, är svensk medborgare, född 1943 och uppvuxen i Brittiska Guyana av indiska föräldrar. I början av 60-talet studerade han medicin i London och erhöll doktorsgrad i psykologi. Efter att ha flyttat till Sverige i slutet av decenniet var han även verksam som musiker och folkparksartist, för att slutligen under drygt 30 år arbeta som företagsledare och vd inom läkemedelsindustrin.

Författaren har varit verksam inom åtskilliga läkemedelsföretag, svenska som internationella. Han startade som säljare och arbetade sig successivt upp inom företagen för att slutligen utses till vd för Ely Lilly & Co i Sverige. Hans mångåriga erfarenheter inom den multinationella läkemedelsbranschen spänner över USA, Europa, Central- & Latinamerika. Bland de produkter han marknadsförde ingick Prozac/Fontex, Opren, insulin m.fl.
John Virapen är numera bosatt i Tyskland.

Texten lånad från Bokus, där boken finns att köpa.


Läs även en redogörelse från ett av Virapens föredrag nyligen.
”Om någon av er har idén att läkemedelsindustrin är mån om er hälsa – glöm det! Det är bara pengar de är intresserade av. Och myndigheterna är lika kriminella som läkemedelsbolagen. Det jag berättar är sanning. Min erfarenhet ger mig möjligheten att analysera läkemedelsindustrin och vad de gör. Jag kan den utan och innan. Om jag skulle berätta allt jag vet skulle Julian Assange se ut som en amatör.” Läs fortsättningen på My Newsdesk.


Ännu en artikel att läsa i LäkemedelsVärlden.

Inga kommentarer: