4 okt. 2012

SVART JORD


Klarar jordbruket att leverera vårt dagliga bröd när oljan sinar? 
Räcker världens åkermark verkligen till för att framställa både mat och drivmedel?
Vårt sätt att leva och livnära oss måste förändras. Många anser att vi måste tillbaka till ett kretsloppsjordbruk som är ekologiskt uthålligt. 

I Svart jord berättar journalisten Gunnar Lindstedt spännande och välskrivet utifrån personliga erfarenheter om de avgörande förändringar vi står inför. Genom sin egen barndomsstad, beskriver han utvecklingen från jordbruks-Sverige till våra dagars postindustriella samhälle. Vi följer även bolaget Black Earth Farming, som köper upp tusentals hektar mark i Ryssland. Målet är att börja bruka Rysslands övergivna svarta jord. 

Gunnar Lindstedt följer människor i Sverige, i Ryssland och i USA. Han granskar de stora multinationella livsmedelsföretagen som driver utvecklingen åt fel håll. Deras lösningar med genmodifierade grödor, globala transporter och industriell stordrift hotar allas vår framtid. 

Gunnar Lindstedt mottog 1998 Stora Journalistpriset och är en av Sveriges främsta journalister. Han har tidigare utgivit mycket lovprisade böcker som Olja (2005), Boo.com och IT-bubblan som sprack (2001) samt Svindlande affärer -historien om Trustor (2000). Gunnar Lindstedt är verksam som reporter på Veckans Affärer.

Texten lånad från Bokus, där boken finns att köpa.

Inga kommentarer: