4 feb. 2013

AZO FÄRGER HAR NEGATIV EFFEKT PÅ BARN


Azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen. 
E102 Tartrazin
E104 Kinolingul
E110 Para-orange
E122 Azo-rött
E124 Nykockin
E 129 Allurarött
Livsmedel som innehåller ovan azofärger och kinolingult (E 104) kräver särskild märkning på livsmedlet där det ingår som ingrediens.

Följande färger är också tillåtna i Sverige men förbjudna i andra länder
E 131 Patentblått V
E 132 Indigotin/Indigokarmin
E 151 Briljantsvart BN/svart PN
E 154 Brun FK
E 161g Kantaxantin
E 180 Litolrubin BK

Var finns Azofärger?
AZO–färger var helt förbjudna i Sverige före EU-medlemskapet men de godkändes i samband med inträdet i EU tillsammans med många andra tillsatser. AZO-färger är förbjudna i andra länder, exempelvis i Australien och Nya Zeeland. 


Sedan maj 1999 får azofärgämnena användas i flera livsmedel än tidigare, till exempel vissa drycker, desserter, tårtor, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, räkor, sylt, senap, soppor, såser, kosttillskott och smaksättningspreparat. 

Till och med vanliga receptfria läkemedel som Panodil innehåller AZO-färgen briljantblått E133. I Sverige finns totalt 120 läkemedel, som innehåller azofärger visar en kartläggning gjord av Råd & Rön 2008. Många av medicinerna är avsedda för barn.

Krav på märkning
Från och med den 20 juli 2010 ska färgämnena märkas med en varning så att var och en kan ta ställning och undvika produkter med detta innehåll. Varningstexten lyder ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”.
 
Ett problem när det gäller märkningskravet kan vara oförpackade livsmedel, som exempelvis lösgodis. Butiken är skyldig att informera och kunna upplysa kunden. Azofärgämnen kan också förekomma i lösglass, restaurangmat och färdiglagad mat.

AZO-färger inte tillåtna i djurmat
Djuren kan inte själva läsa innehållsdeklarationen och det är egentligen den enda skillnaden som gjort att reglerna för djurfoder är betydligt strängare.

Vad händer i kroppen?
Azofärger kan ge överkänslighetsreaktioner. De kan orsaka allergier, hudutslag, huvudvärk, nässelfeber, astma, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem. Ofta drabbas personer som redan har någon form av allergi eller besvär eller biokemisk känslighet. Den här typen av reaktioner är ofta vanligare hos barn än hos vuxna varför det främst är barn som drabbas.

Samhällets åsikt
Riksdagen har beslutat att goda matvanor och säkra livsmedel är ett av ett av målområdena i den svenska folkhälsopolitiken. Barn bör ha rätt till livsmedel som är säkra och det gäller naturligtvis även färgämnen. Hur kan då azofärgerna ännu vara tillåtna i mat eftersom de uppenbart motverkar hälsan? 

Delvis redigerad text lånad från Naturlig mat i skolan.

Inga kommentarer: