11 feb. 2013

BRA STEKPANNOR


Om du har en stekpanna med någon slags beläggning så släng den för den avger gifter i maten och luften. Satsa på en dyrare panna som håller resten av livet, snåla inte på din hälsa. Och stek helst så litet mat som möjligt.

Bra stekpannor
Gjutjärns-, eller titanpanna utan beläggning eller ev. en traktörpanna av glas för lite lägre temperaturer är ett bra köp. Stålpannor utan beläggning finns också, men ofta lämpar sig dessa bättre för gasspisar. Några bra märken när det gäller gjutjärnspannor är Skeppshult, Ronneby bruk, Anders & Petter Grythyttan, Hackman Rotisser Gjutjärn samt franska Staub och Le Gourmet. Kolla noga så pannan inte har någon beläggning som t.ex. non-stick.

Förbered pannan
Det är viktigt att smörja in sin gjutjärnspanna noga, gärna ett par gånger innan man använder den första gången. Häll rejält med olja i pannan. Det måste täcka hela botten ordentligt. Sätt pannan på spisen på mycket svag värme (typ ettan eller tvåan). Låt oljan sakta värmas in i pannan i ca 15-20 minuter. Skaka ofta och se till att ingen del av botten torkar ut, för då måste man fylla på med mer olja. Om det torkar ur små fläckar så har man för hög värme eller använt för lite olja. Oljan skall inte brännas in, utan bara på mycket svag värme olja in pannan. Häll bort överflödig olja och torka ur pannan med vanligt hushållspapper.

Rengöring
Efter att man använt sin gjutjärnsgryta eller gjutjärnsstekpanna ett tag behöver de oftast en ordentlig rengöring. Diskmedel brukar inte fungera så bra och dessutom drar diskmedlet ur fettet så det bara bränner fast mer nästa gång. Men det finns ett bra sätt att få pannan bli som ny igen. Häll ett tjockt lager grovsalt i pannan. Det ska vara så mycket så att hela botten täcks rejält (helst 1cm tjockt över hela pannan).
Sätt den nu på spisen och ha värmen på max. Låt pannan stå på denna värme i ca 10-15 minuter. Skaka om emellanåt. Saltet drar ur allt fastbränt fett ur pannan. Häll bort saltet och låt pannan svalna helt och hållet.

Olja in den igen som när pannan var ny.

Delvis redigerad text lånad från Utbildningscenter.

Inga kommentarer: