16 maj 2010

ARGANOLJA

Arganträdet (Argania spinosa), även känd som Marockos järnträd, är ett ganska taggigt vintergrönt träd som blir upp till 10 m högt. Dess livslängd sägs vara allt från 125 till 450 år och träden kommer inte i full produktion förrän det är 40-60 år gamla.Träden kan klara av mycket låga nederbördsmängder och behöver endast 100 till 200 ml vatten. Dessa märkliga träd växer i Souss Plain, Anti-Atlas och de högre Atlasbergen i sydvästra Marocko upp till en höjd på 1500m.

Den traditionella framställningen sker genom att man först slår ner frukten med en pinne. Nötterna inne i frukten har ett oerhört hårt skal, detta öppnas genom att man slår på nöten med en sten. Arbetet, som oftast utförts av kvinnor, producerar en, två eller tre mandelformade kärnor vilka innehåller 50% olja, vilken utvinns i en press som oftast drivs av djur. Den utvunna kärnan rostas och krossas, sedan tillsätts vatten till de krossade fröna. Olja från fröna och sköljvatten separeras - cirka 100 kilo frön behövs för bara 1 till 2 kilo av utsökta oljan - den mest sällsynta ätliga olja i världen. Framställningen av en liter olja tar ca 1 ½ dag.

Hudvårdsprodukter som är tillverkade av oljan hjälper till att mjuka upp huden och bidra till att minska rynkor genom att återställa hudens naturliga fettbalans. Det är nu vetenskapligt fastställt att Arganolja har nästan dubbelt så mycket vitamin E som olivolja och är rikt på anti-oxidanter. Oljan innehåller 80% omättat fett, åtta essentiella fettsyror inklusive 34-36% linolsyra, vilket inte kan göras i kroppen utan måste fås genom kosten. Arganolja innehåller också sällsynta växtsteroler som inte finns i andra oljor. Dessa har lugnande antiinflammatoriska egenskaper som är bra för artros och reumatiska tillstånd. De essentiella fettsyrorna påverkar cellernas smidighet och bidrar till att förhindra uttorkning av huden. De spelar också en roll i bildandet av prostaglandiner, varav några minskar smärta och svullnad, medan andra hjälper blodcirkulationen.

Texten är lånad från hemsidan Evincecosmetics
Oljan kan köpas bl.a. från Crearome under Argan kallpressad olja och från Arganiqa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant att läsa!
Jag läste för första gången om arganolja för ett par år sedan och har sedan dess bara väntat på att den ska slå stort i Sverige, eftersom den verkar så spännande. Väntar fortfarande...