27 okt. 2011

TORRBORSTNING FÖR LYMFAN


Eftersom lymfsystemet för bort gifter och överskottsvätska från kroppscellerna genom blodet och lymfan är dess funktion oerhört viktig för hälsan. Akuta "sjukdomssymtom" är i de flesta fall ett tecken på en "överfull" lymfa. Det är då vanligt att man känner ett sorts tryck i hela kroppen. Denna spänning i musklerna övergår ofta till smärta i kombination med stark trötthet. Bästa sättet att få igång lymfan är genom djupandning, kroppsrörelse, torrborstning, hoppa hopprep samt att hoppa studsmatta, vilket i kombination med djupandning är den mest effektiva metoden.

Torrborstning
Detta är det klassiska sättet för lymfdränering. Det behövs en borste med naturfibrer, inte för mjuk och inte heller för hård. Undvik syntetborstar. 5-10min/ varje morgon är en bra början. 5min torrborstning kan vara lika effektivt som 30min fysisk träning för att rena lymfan. Några snabba resultat ger det inte men det motverkar celluliterna när det sker regelbundet.

Genom att borsta huden tar man bort stagnerade gamla hudrester (bl.a. sura avfallsprodukter) från huden samt stimulerar hela lymfsystemet. Huden är i sig ett stort avgiftningsorgan. Ca ½kg restprodukter lämnar huden varje dygn (ca 1/3 av kroppens totala slaggprodukter). Därför hjälper torrborstningen att hålla hudporerna öppna och rena samt avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete. Torrborstningen stimulerar även ett tryck på lymfsystemet som innebär att lymfa lättare kan tömmas i tarmarna. Huden härdas, underhudsfettet balanseras, vilket är bra mot bl.a. muskelspänningar.

Huden ska vara torr (borsta alltid innan duschen). Börja med fötterna och benen, borsta 4-10ggr nerifrån och upp, fram- och baksida samt in- och yttersida av benet. Fortsätt med händerna och armarna på liknande sätt. 4-10ggr på varje del. Borsta även midjan och ryggen 4-10ggr. Borsten skall passera varje kroppsdel minst en gång. Det skall inte vara några cirkulerande skrubbningar eller rörelser fram och tillbaka utan rena långa drag är tillräckligt.

OBS! All borstning sker mot hjärtat och ansiktet ska inte borstas.

Efter torrborstningen kan man med fördel ta ett varmt bad. Badet stimulerar cirkulationen i både blod och lymfa och kan avslutas med en kall dusch. Saltbad anses särskilt välgörande mot t.ex. celluliter.

Upprepa detta borstschema varje morgon i 3mån. Därefter räcker det med 2 dagar i veckan. Kroppen vänjer sig ofta med behandling av olika slag, därför är det bra att dra ner på antal dagar efter ett tag.

Bearbetad text från HälsosidornaÖrtapoteket och Nyfiken Vital

Inga kommentarer: