12 nov. 2011

FORSKNINGSFUSKET


En ny bok har lanserats, vilken jag absolut ska läsa. Funderar mycket på hur vi människor blir totalt lurade av matindustrin till att äta skräpmat och av läkemedelsbolagen till att äta kemisk medicin. 

Fick själv en tanke om att ränta och mattillsatser är lite av samma sak. Räntan på ett lån gör oss ofria och försätter oss i ett ekorrhjul som är svårt att ta sig ur. Likaså gör mattillsatserna, de håller oss fångna i att vi blir beroende av smakerna och köper vidare dessa produkter. Vi blir lurade och infångade i spindelväven. 

I den aktuella boken Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin diskuterar Ralf Sundberg frågorna om nutritionsforskning ur ett naturvetenskapligt, ekonomiskt och samhälleligt perspektiv. Ralf Sundberg är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Han har en internationellt välrenommerad forskarkarriär inom transplantationskirurgi bakom sig.

Sedan 1950-talet har vi omgivits av myter kring näringsbehov, som säger att kolesterol är farligt, att man blir tjock av fet mat och att högt blodtryck är en sjukdom. Med utgångspunkt från dagens aktuella debatter om hälsofarliga fetter och kolesterol belyser Ralf Sundberg hur olika intressen influerar läkares och dietisters vardagsarbete. 
Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana folkhälsomyterna, menar han.

Boken beskriver hur de drivande individerna bakom det hela har bidragit till att bygga upp ett totalt ovetenskapligt paradigm, med det direkta syftet att tjäna riktigt mycket pengar. Det handlar om giriga människor och företag som bokstavligen går över lik för att få som de vill och för att tjäna stora pengar. Författaren ger många och tydliga exempel på hur alla involverade som tjänar på bedrägeriet; läkare, forskare, industriella lobbyorganisationer inom livsmedels- och läkemedelsbranscherna, politiker, media, vetenskapliga journaler, statliga verk, och i Sverige inte minst Läkartidningen, håller varandra om ryggen och agerar fullständigt omoraliskt. De vill naturligtvis att allt ska fortsätta, pengarna ska rulla, business as usual. Att det handlar om människors liv och hälsa spelar tydligen ingen roll.

Texten är bearbetad från Adlibris och Paleofriend

Inga kommentarer: