9 nov. 2011

OSHERCENTRUM


Den 9 december 2005 invigdes Oshercentrum på Karolinska under högtidliga former i Nobel Forum. En donation på dryga 43 miljoner kronor från Barbro och Bernard Oshers Stiftelser låg till grund för satsningen. Karolinska skulle själva skjuta till lika mycket pengar under en sexårsperiod. Därefter skulle centret stå på egna ben. Hur har det då gått?

Donationen var ämnad att ge en grundplåt för att studera det som lite luddigt kallas ”integrativ medicin”, men den var även förknippad med ett antal villkor i donationsbrevet. Ett av dessa villkor var; ”Givaren hyser hopp om att Oshercentrat kommer att hjälpa till att förändra det sätt på vilket medicinen tillämpas genom att bygga broar mellan konventionell skolmedicin och alternativmedicin”.

Nu verkar pengarna har försvunnit till allt annat än studier av alternativmedicin. De som leder centret är dessutom motståndare till alternativa behandlingsmetoder.

Mer information på Newsvoice, där en del av denna text samt bild är lånad.

Här kan du skriva under en protest mot Oshercentrets försnillning av pengar och misskrediterande forskning om alternativmedicin!


Brevet nedan kan du maila till Osher Centrum!
Osher Centrum
Karolinska Institutet
Retzius väg 8
171 77 Stockholm

Jag begär härmed att få ut följande handlingar gällande donationen på 43 miljoner kr och hur pengarna använts åren 2006-2011 inom ramen för Osher Centrums studier.

Kopia på dokumentet från Barbro Osher eller Osher Foundation som visar hur donationen har formulerats, till vilket ändamål pengarna donerats.

Osher Centrums programförklaring eller avsiktsförklaring om hur de ska använda de 43 miljoner kronorna.

Ekonomisk redovisning som visar vad varje studie kostat, vad administrationen kostat och vilka löner som betalts ut och till vem.

Inga kommentarer: