9 nov. 2011

PROTESTBREV MOT FRÖKONTROLLAVGIFTERNA

Här kommer ett förslag till brev angående de absurda frökontrollavgifterna. Det kan mailas till nedanstående handläggare på Jordbruksverket. Jag har kopierat brevet från en medlem i Biologisk Mångfald på Facebook. Det är bråttom att försöka påverka fram en förändring! Ingen vill att Lindbloms och Runåbergs ska sluta sälja sina fantastiska fröer.

jordbruksverket@jordbruksverket.se, Mats.Persson@jordbruksverket.se, Leif.Denneberg@jordbruksverket.se, Anna.Olsson@jordbruksverket.se, Harald.Svensson@jordbruksverket.se, Tony-P.Nilsson@jordbruksverket.se


Till Jordbruksverket!
Angående kontrollavgifter på köksväxtfröer!
Det har framkommit på många håll 
http://www.alltomtradgard.se/artiklar/2011/gar-solen-ner-over-svenska-froforetag/index.xml
http://www.fobo.se/nyheter/arkiv/pressmeddelande_2011-10-18.shtml
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/regimen-trefaldigar-avgifterna-for.html
http://www.lindbloms.se/Lindbloms/Sidor/aktuelltram.html

att kontrollavgifterna för köksväxtfröer kommer att chockhöjas och att denna trefaldiga ökning med stor sannolikhet kommer att slå ut flera av de mindre svenska fröföretagen. Om man följer en ny föreskrift så nitiskt att de man ska kontrollera helt enkelt måste slå igen, ja, då måste man väl säga att det har gått för långt? För det var väl ändå inte föreskriftens mening att operationen ska lyckas men patienten dö? Även Regelrådet har underkänt konsekvensutredningen:
http://www.regelradet.se/Bazment/Alias/Files/?N2008_05_2011_229 

Det får lov att vara rim och reson med dessa avgifter! Det är inte utan att man upplever ett visst myndighetstrakasseri mot fröföretagen i Sverige, först höjningen av registreringsavgifterna och hela den biten som pågått under många år, och nu chockhöjning av kontrollavgifter. Om JV måste kontrollera detta så nitiskt, se åtminstone till att avgifterna är någorlunda rimliga. En vettig variant vore kanske en procentandel av sortens omsättning. Det skulle åtminstone inte hindra fröfirmorna från att ha en stor bredd i sitt sortiment - och det är ju precis vad trädgårdsodlare vill ha.

Idag är det aktuellare än någonsin att odlare i Sverige får tillgång till ett rikt utbud av köksväxtfröer. Vi vet idag inte vad framtiden bär i sitt sköte, men att tiderna är turbulenta står helt klart och i sådana tider är det än viktigare att främja amatörodlingen, som i kristider ofta spelat en viktig roll. Även förutan kristider så är hemodlingen av köksväxter ett mycket viktigt element för folkhälsans främjande. 
Dessutom är ett stort fröutbud en förutsättning för en utveckling av Sverige som matland, vilket är en målsättning från Jordbruksministern och som vad jag förstår, även Jordbruksverket ska medverka till att förverkliga.

Med hopp om snabba åtgärder så att vi får behålla de oberoende fröföretagen i Sverige.

Med vänlig hälsning 

Inga kommentarer: