8 nov. 2011

NYA KONTROLLAVGIFTER HOTAR DEN EKOLOGISKA ODLINGEN


Vill informera om vad som händer i Sverige på detta område. Återkommer om jag finner ett upprop mot detta galna beslut.

Följande är ett pressmeddelande från FOBO (Förbundet för organisk-biologisk odling)

Odlingen av ekologiska grönsaker i vårt land hotas nu av nya kontrollavgifter för svenska fröfirmor. Redan idag är efterfrågan större än utbudet när det gäller ekologiska livsmedel och nu finns det risk att utbudet minskar ytterligare. Jordbruksverket har i sommar beslutat att tredubbla kontrollavgifterna för landets fröfirmor, något som slår mycket hårt mot de småskaliga fröföretagen som saluför ekologiska fröer avsedda för småskalig odling.

– Jag kommer att få en avgiftshöjning för kontroll från ca 50 000 kr årligen, till ca 150 000 kr. Det innebär att vi får kontrollkostnader som är 5-15 gånger högre än kollegor i övriga EU, säger Leif Lindblom från Lindbloms fröer i Kivik.
Leif Lindblom är mycket upprörd över att Jordbruksverket tagit beslut om dessa avgifter utan att han och andra mindre fröhandlare har fått möjlighet att yttra sig. De nya avgifterna kommer att drabba i första hand de små fröhandlarna som t ex. Olssons Frö, Runåbergs Fröer och Weibulls Horto. Ingen av dessa fröföretag fick möjlighet att lämna remissvar till förslaget. Istället använde Jordbruksverket Nelson Garden som remissinstans. Nelson Garden, som har halva den svenska marknaden på köksväxtfröer, har sedan 2006 låtit packa sina fröer i Lettland för att slippa kontrollavgifter och de hade inget att invända mot de nya, höjda avgifterna.

Även förra hösten stred de svenska fröföretagen mot Jordbruksverket. Den gången handlade det om nya höga avgifter för att få registrera sorter. Orsaken till avgifterna var ett nytt EU-direktiv men Sverige hade beslutat om betydligt högre avgifter än de flesta länder i Europa. Efter att Jordbruksverket fick in över 600 remissvar från fröfirmor och odlare beslöt man sig den gången för att sänka avgifterna för fröfirmorna.

Men även om dessa registreringsavgifter har sänkts något har de små fröfirmorna fortfarande en svår situation. Dessa firmor har ett stort utbud av sorter och säljer inte så mycket av varje sort. Genom sitt utbud bidrar de till att bevara biologisk mångfald och de ger de svenska ekologiska småskaliga yrkesodlarna ett rikt utbud av sorter som berikar den svenska grönsaksmarknaden. Genom att dessa firmor nu får ytterligare avgifter finns det en stor risk att flera av dem lägger ned sin verksamhet, något som kommer att minska konkurrenskraften för de ekologiska odlarna och ytterligare begränsa vårt utbud av ekologiska grönsaker.

Inga kommentarer: