29 dec. 2011

CITRUS FÖR HÄLSAN

Kroppsolja
kan användas till massage, i badet, eller till daglig insmörjning. Riv skalet av en citron och en apelsin och lägg rivet i en ren glasburk och häll på vegetabilisk olja, t.ex. sesam-, solros-, eller mandelolja. Låt stå och dra i ca 1 vecka. Sila bort citrusskalet och häll upp oljan i en ren flaska.
Förutom till hudvård är citrusoljan naturligtvis god i mat.

Kroppskrubb
Häll upp ett par deciliter finmalet salt i en skål. Tillsätt rivet skal av din favoritcitrusfrukt. Blanda ned lite honung och hälften så mycket vegetabilisk olja som salt (dvs. 2 dl salt och 1 dl olja). Blanda och häll upp i en ren burk.
Vid användning masserar du in kroppen med skrubben efter en dusch, bad eller bastu. Skölj av. Mycket skönt att skrubba fötterna med om huden där är hård och raspig. De blir mjuka som persikor.

Omslag
Vid hög feber kan man lägga ett citronomslag runt underbenen. Detta omslag kan ta ner febern upp till 1 grad, avlasta huvudet och ge en lugnare sömn.
Du behöver 2 tunna diskhanddukar eller tygbitar, som räcker ett varv runt underbenen.
1 liter kyligt vatten och saften från en citron. Dela citronen med skal och pressa ut saften under vattnet. Då får man med de eteriska oljorna. Doppa handdukarna i citronvattnet och vrid ur ordentligt. Lägg dessa runt underbenen och lägg ylle omkring ytterst. Byts efter ca 1 timme eller när omslagen blivit varma eller torkat.
Lägg inte citronomslag om den sjuka har frossa eller kalla fötter.


Fotbad
Används vid förkylning och huvudvärk.
Skaffa en hink (ca 25L) som är så stor och djup att du kan sitta bekvämt med båda fötterna bredvid varandra och vatten upp över vaderna. Vattnet ska vara 37 grader, det skall kännas varmt men inte hett. Levandegör vattnet genom att röra runt med handen så det blir en virvel, först åt ena hållet, sedan åt det andra. Håll på några minuter. Vattnet har nu fått en viss spänst och kan bättre förmedla substansens verkan till människan.
Ta en ekologiskt odlad citron och dela den i två halvor under vattnet, med kniv eller med fingrarna. På så sätt tar du vara på den eteriska oljan som finns i skalet. Pressa sedan ur all saften och låt citronen ligga kvar i vattnet.
Sätt dig på en stol med båda benen i baljan och en stor frottéhandduk över ben och balja för att värmen ska bevaras. Om vattnet känns kallt efter en stund kan du behöva fylla på med varmt vatten. Ha gärna en filt eller en stor tröja runt överkroppen. Sitt så i ca 15 minuter, torka sedan ben och fötter, ta på varma sockor och vila minst 30 min i en varm säng.
Citronen har en själsligt sammandragande verkan, och vid förkylning är man lite utanför sig själv och har svårt att koncentrera sig. Läkningen ligger i att dra ihop sig, vila och minska intrycken en stund.

Bearbetad text samt bild lånad från Life-by-Lisen samt från Husapoteket.

Inga kommentarer: