27 dec. 2011

FÖRKYLNINGSTIPS

För att snabbare bli frisk - undvik mjölkprodukter (som är slembildande), socker, vitt mjöl, tung mat överhuvudtaget. Ät enkel, värmande mat som buljonger (bra att dricka lite då och då under dagen), curryrätter med chili, drick varma teer.

Ät vitlök - en billig, enkel och lättillgänglig medicin! Rå vitlök är mycket hårdsmält och har man inte en kraftfull matsmältning blir man mest bara svullen och gasig. Ett bra vitlöksrecept alla kategorier är marinerade vitlöksklyftor. Dessa kan man äta som de är, lägga dem i soppor, grytor m.m. och dessutom använda den goda marinaden. På detta sätt har de ämnen som gör att man blir svullen i magen försvunnit, medan allt det läkande goda finns kvar.

Marinerade vitlöksklyftor
Skala (ekologiska) vitlöksklyftor försiktigt så det inte blir ”hack” i dem. Lägg dem i en ren glasburk. Gör en marinad av 1 del tamari, 1/3 vatten, några matskedar honung, hackad färsk eller torkad chili och riven färsk ingefära. Häll marinaden över vitlökarna. Förslut burken och ställ den i kylskåpet. Ta ut burken då och då, öppna locket och rör om. Det kommer då upp små bubblor av gaserna från vitlöken. Efter ca 1 månad är det färdigt.
Ät en klyfta om dagen i förebyggande syfte, eller 4-5 klyftor om dagen vid förkylning.
Använd marinaden tillsammans med olja till en god dressing.

Vitlöksolja
Krossa några vitlöksklyftor och lägg i en ren glasburk. Häll på olivolja och låt stå minst tre dagar. Sila genom kaffefilter eller silduk. Håller länge i kylskåp.
Häll en droppe vitlöksolja i örat vid öroninflammation. Det häver inflammationen, är avsvällande och bakteriedödande. Oljan gör vitlöken lite mildare, så den inte skadar huden.

Lökomslag
Hacka löken, lägg hacket i en näsduk eller en bit bomullstyg. Värm knytet på ett element, på en värmeflaska eller ett varmt kastrullock. Lägg knytet mot örat och sätt en ullmössa på huvudet som täcker omslaget och håller det på plats. Ligg ned med det onda örat mot kudden. Efter en stund dämpas svullnaden och smärtan försvinner.
Man kan även göra lökomslag med gul lök. Istället för antibiotika!

Förkylningste
Häll vatten i en kastrull, riv en bit ingefära på den grova sidan på rivjärnet, koka upp vattnet och låt sjuda under lock fem minuter. Pressa i saften av en citron. Tillsätt en nypa cayennepeppar. Söta med lite honung när blandningen svalnat något. Sila!
Det verkar mycket renande, bakteriedödande, slemlösande och cirkulationsbefrämjande. Drick en kanna om dagen vid behov.

Vid rinnig näsa
4 gula lökar, skalade och grovt hackade
1 tsk (eller mer) gul, stark curry
Cayennepeppar
Olivolja
Ev. 1 tsk marinad från marinerade vitlökar (se recept ovan)
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
Saften av ½ citron
1-2 msk färsk hackad persilja
Bryn löken i olivoljan och blanda ned curryn. När löken börjar mjukna, tillsätt vitlök, marinad och cayenne. Pressa saften av en halv citron över blandningen och strö över persilja. Cayenne innehåller C-vitaminer och verkar slemlösande, bakteriedödande och renande.

Vila är till sist den bästa kuren av alla!

Bearbetad text från Life-by-Lisen

Inga kommentarer: