15 jan. 2012

HUDVÅRDSPRODUKTERS INNEHÅLL


Använd kemikaliefria, ekologiska produkter för att värna om din egen hälsa och hud samt vår miljö i möjligaste mån. Bra för miljön innebär att det inte används några starka kemikalier vid tillverkningen av produkterna. Läs alltid noga på förpackningarna vad de innehåller innan du handlar! Nedan kommer en sammanfattning av alla farliga ämnen som vanligtvis ingår i många produkter.

SULFATER
Sulfater är vanliga ingredienser i schampo, men de torkar ut håret och är irriterande för huden.  De vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES). Dessa är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. I och med att håret torkas ut så skadas det lättare. För att maskera skadorna innehåller många balsam silikoner och mineraloljor. Men det finns schampo fritt från SLS, som därför är mildare och inte torkar ut håret på samma sätt.

En annan negativ följd av schampoanvändning är att hårbotten torkas ut. För att kompensera denna uttorkning börjar hårbotten att producera mer sebum, som gör att håret blir fett snabbare. Detta leder i sin tur till att man tvättar håret igen, och hårbotten blir ännu mer uttorkad, vilket leder till ytterligare ökning av sebumproduktion. Denna överstimulering av sebumproduktionen går att få bukt med genom att använda mildare tvättmetoder och/eller fasa ut hårtvättarna.
Undvik
Ammonium Laureth Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammoniumlaurylsulfat
Natriumlaurylsulfat
Sodium Alkyl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (SLS kan ibland finnas i balsam, men det är då som emulgeringsmedel och i mycket små mängder)

SILIKONER
Silikoner lägger sig som en hinna på hårstrået. Silikoner kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater. En enkel tumregel är att silikoner oftast slutar på –cone, -conol eller -xane
Undvik
Amodimethicone
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Dimethicone
Dimethicone copolyol
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-9

MINERALOLJOR
Mineraloljor är petroleumprodukter som bildar en plastig hinna på hår och hud. Dessa kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater, och dessutom kan användning av dessa på huden leda till ett beroende eftersom hudens egen fettproduktion störs. Vissa upplever dock inte besvär, en del upplever dessutom positiva effekter av mineralolja eftersom hinnan kan ge en skyddande effekt på huden.
Undvik
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

ALKOHOLER
Alkoholer är uttorkande för håret.
Undvik
Alcohol denat.
Denaturated alcohol
Etanol
Isopropyl alcohol
SD alcohol

Det finns även fettalkoholer, som däremot är bra för håret, exempelvis cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol.

PARABENER
Parabener används som konserveringsmedel i en del skönhetsprodukter.
Undvik
Etylparaben
Propylparaben
Metylparaben
Butylparaben
Bensylparaben

Texten är lånad från hemsidan No´poo

Inga kommentarer: