5 feb. 2012

THE ECONOMICS OF HAPPINESS


Filmen, The Economics of Happiness, sätter fingret på myterna med globaliseringen, som egentligen bara är en förevändning för storföretagen att ta över den ekonomiska makten globalt. De vill äga allt från vatten till lokala naturresurser, och de subventioneras ofta i sin verksamhet – även fast de går med vinst. Syftet för jättarna är Global takeover – vilket står på många av de globala företagens agenda. Det ger utarmning av den lokala kulturen, småföretagen går i konkurs, det skapar depression och fattigdom när pengarna flyttar från regionen till kassan på storföretaget. 

När du t ex handlar en bok i en lokal bokhandlare stannar 45% av pengarna i regionen, men när du handlar i en kedjeaffär stannar bara 13% av pengarna lokalt… Resten försvinner och gagnar inte bygden. Lösningen på denna utarmning är att vi handlar mer lokalt odlat och producerat. Detta är mycket viktigt för annars är vi själva med och bygger den nyfattigdom som sveper över världen!

Endast vi genom våra egna val kan ändra detta. Filmen visa på problemen med det nuvarande systemet och vart det tar oss. Till exempel har tusentals indiska bönder begått självmord de senaste åren för att de fastnat i skuldfällan med världens största frö och pesticidtillverkare, Monsanto, som tvingar dem att köpa patenterade dyra frön samt besprutningsmedel.

Filmen visar hur vi bryter den onda spiralen och skapar en positiv, mänsklig och värdig utveckling. Handla lokalt, satsa pengarna på din region och stöd varandra lokalt. Tänk globalt och internationellt, det finns kvar förstås – men resurserna ska inte gå till giganterna som inte längre bryr sig om människorna.

Det är svenskan Helena Norberg-Hodge som leder hela filmen och talar mycket.
Med röster från sex kontinenter presenteras en värld som rör sig i två motsatta riktningar. I den ena, en allians av regeringar och storföretag som främjar ekonomisk tillväxt och globalisering. En realitet med långväga transporter från odlare till matbord och en i rasande takt ökande migration från landsbygd till storstäder. I den andra, vanliga människor som på avstånd från maktinstitutionerna börjar ge form åt en annan framtid. Samhällen som går samman och på en mänsklig nivå bygger upp en mer miljöansvarig och socialt hållbar ekonomi baserat på ett nytt paradigm - lokaliserad ekonomi.

Helena har under lång tid studerat kulturen i Ladakh, en tibetansk region i norra Indien, och har skrivit boken "Ancient Futures: Learning from Ladakh".

Se och sprid denna film – den förändrar världen och ger hopp om framtiden!

Här kan du se en trailer och läsa mer om filmen.
Här är en film där Helena håller ett kort föredrag.

Texten är till stor del lånad av Sanna Ehdin.

Inga kommentarer: