Enligt en artikel som publicerats i tidskriften Microbiology av forskare
vid universitetet i Cardiff, kan mycket små mängder Manukahonung snabbt slå ut
en streptokock som är känd för att orsaka öppna och mycket svårläkta sår med
hög dödlighet.
Streptokocken, som kan orsaka allt från halsfluss till barnsängsfeber och blodförgiftning,
bildar en biofilm som vanlig antibiotika har svårt att tränga igenom, men som
alltså inte var någon match för honungen. Redan efter två timmar var 85 procent
av bakterierna borta. Honungen inte bara botade utan kunde också förebygga
infektioner. All honung har positiv inverkan men den
antibakteriella effekten kopplas främst till opastöriserade varianter och
tidigare har även bovete-honung lyfts fram som särskilt hälsosam.
Den sort som nu
visat sig vara särskilt effektiv kommer från nektar som bin samlar från
Manukaträdets blommor. Och nu seglar den alltså upp som ett tänkbart komplement
till dagens antibiotika. Läs mer om Manukahonung i mitt tidigare inlägg här.
Enligt Sara Maddocks som ledde studien
hindrar honungen bakterierna från att häfta fast på mänskliga celler genom att
angripa docknings-proteiner som bakterien har på sin yta.
Pågående studier visar att honungen också
har stark effekt på MRSA-bakterier som orsakar klassisk sjukhussjuka och är
multiresistent mot flera sorters antibiotika.
Att stryka honung direkt på skinnet är dessutom billigare än att använda
antibiotika, vilket inte är oviktigt när svårläkta sår svarar för 4 procent av
vårdkostnaderna i västvärlden.
Artikeln lånad från SvD.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar