22 apr. 2012

MJÖLKALTERNATIV


Har sedan en längre tid slutat äta mjölkprodukter och det har hjälpt mig att få mycket bättre hy, som till och från varit full av variga sår i ansiktet. Det är alltid lite krångligt i början, men efter ett tag är det inga problem. Det som jag emellanåt idag kan köpa är ren fetaost. Listar nedan några varianter på mjölk som verkligen är goda och näringsrika. 


Havremjölk, 1L färdig mjölk (hel havre)
2 dl hel havre
1L vatten
2 msk mandelolja/linfröolja/rapsolja
1 mininypa salt
0,5 tsk äkta Vanilj
3 droppar steviakoncentrat (kan uteslutas eller ersättas med annan sötning)

Blötlägg havren över natten och skölj den morgonen därpå.
Mixa havren med rent vatten tills det blir en slät mjölk.
Använd en nötmjölkspåse eller "syltduk" för att separera vätskan från havremassan. Obs, spara massan för senare användning!
Häll tillbaka havremjölken i mixern och addera resterande ingredienser.
Fyll en ren flaska med havremjölken!
Mjölken håller sig fräsch i kyl i 5 dagar.

Havremjölk, 1L färdig mjölk (havregryn)
3 dl havregryn
15 dl vatten
3 msk olja med neutral smak
lite salt

Blanda allt och mixa med en stavmixer, i en blender eller en matberedare och sila sedan i en silduk. 
Häll sedan upp på en väl rengjord flaska. 
Silmassan kan användas till pajer eller bröd.

Havregrädde, 4,5dl färdig grädde (havregryn)
9 dl vatten
9 dl havregryn
3 msk olja
salt

Mixa alla ingredienserna med en stavmixer,
i en blender eller en matberedare och sila sedan i en silduk.

Sesammjölk, 1L färdig mjölk
Sesamfrön innehåller mängder av kalcium! Använd de oskalade fröna, för det är i skalet kalcium finns.  Halvera receptet om du vill göra mindre eller gör det som behövs varje dag. Den är godast dagsfärsk.

2 dl oskalade sesamfrön
8 dl vatten
Dadlar eller annan torkad frukt kan blandas i, men är inte nödvändigt.

Blötlägg fröna över natten. Häll av vattnet på morgonen och skölj fröna.
Mixa sesamfröna först med lite vatten (ca 1 dl eller mer).
Späd sedan med lite mer vatten tills massan inte tjocknar
längre, tillsätt då resen av vattnet.
Sesammjölken kan drickas osilad och är bäst så ur näringssynpunkt.
Den håller sig i ca 2-3 dagar i kylskåp.

Basmati- eller nakenhavre mjölk
1 del torra produkter
4 delar vatten (mot den torra volymen)
1-2 msk kallpressad olja (ekologisk kallpressad).
1 nypa havs- eller himalayasalt.

Blötlägg de torra ingredienserna över natten men allra helst tre dagar med regelbundna sköljningar. Skölj en sista gång efter blotläggningens slut.
Kör alla ingredienser i en mixer under lång tid (5-10 min)
Sila, häll upp på flaska och ställ i kylskåpet.

Hampafrömjölk, 1 L färdig mjölk
2 dl skalade hampafrön eller blötlagda oskalade hampafrön
1 liter vatten
1 banan (om du vill)
1 tsk vaniljpulver eller honung

Kör ingredienserna i mixer.
Om du använt oskalade hampafrön, häll mjölken i nötpåse och sila bort skalen.

Hasselnötsmjölk
Blötlägg 2 dl hasselnötter över natten. Skölj dem och mixa med 9 dl vatten och
en nypa himalayasalt. Sila. Söta vid behov.

Solrosmjölk
Blötlägg 2 dl solrosfrön över natt. Mixa med 9 dl vatten och en nypa himalayasalt. Sila. Söta vid behov.

Mandelmjölk 1
2 dl mandlar
9 dl vatten
2 färska dadlar (tillval)

Blötlägg mandlarna i vatten över natten (helst)
Skölj dem i vatten (för att få bort garvsyran)
Skala dem (skalade ger godare mjölk, fast skalet är fullt av näring)
Silas genom en nötpåse. Spara bulken som blir kvar i påsen till annan mat.
Mixa och sila resten av mandeln (1 dl mandel, 4,5 dl vatten)

Mandelmjölken kan smaksättas antingen när den mixas eller efteråt.
Rå kakao eller kanske hallon och blåbär?
Den färdiga mjölken står sig ett par dagar i kylskåp, helst i mörk tätslutande förpackning.

Mandelmjölk 2
1 dl mandlar (blötlagda och sköljda)
½ - 1dl färska dadlar - välpackade och urkärnade
½ msk vaniljpulver
1 nypa havssalt
1,3 L vatten

Lägg allt i mixern och mixa tills allt är ordentligt finfördelat.
Drick direkt eller ställ i kylen i tillbringare.
Den blir extra god när den stått kallt några timmar. Håller i 4-5 dagar.

Inga kommentarer: