Har sedan en längre tid slutat äta mjölkprodukter och det har hjälpt mig att få mycket bättre hy, som till och från varit full av variga sår i ansiktet. Det är alltid lite krångligt i början, men efter ett tag är det inga problem. Det som jag emellanåt idag kan köpa är ren fetaost. Listar nedan några varianter på mjölk som verkligen är goda och näringsrika.
Havremjölk, 1L färdig mjölk (hel havre)
Havremjölk, 1L färdig mjölk (hel havre)
2 dl hel
havre
1L vatten
2 msk
mandelolja/linfröolja/rapsolja
1
mininypa salt
0,5 tsk
äkta Vanilj
3 droppar
steviakoncentrat (kan uteslutas eller ersättas med annan sötning)
Blötlägg havren över natten och skölj den morgonen
därpå.
Mixa havren med rent vatten tills det blir en slät
mjölk.
Använd en nötmjölkspåse eller "syltduk"
för att separera vätskan från havremassan. Obs, spara massan för senare
användning!
Häll tillbaka havremjölken i mixern och addera
resterande ingredienser.
Fyll en ren flaska med havremjölken!
Mjölken håller sig fräsch i kyl i 5 dagar.
Havremjölk, 1L färdig
mjölk (havregryn)
3 dl havregryn
15 dl vatten
3 msk olja med neutral
smak
lite salt
Blanda allt och mixa med
en stavmixer, i en blender eller en matberedare och sila sedan i en
silduk.
Häll sedan upp på en väl
rengjord flaska.
Silmassan kan användas
till pajer eller bröd.
Havregrädde,
4,5dl färdig grädde (havregryn)
9
dl vatten
9
dl havregryn
3
msk olja
salt
Mixa alla ingredienserna med en stavmixer, i en blender eller en matberedare och sila sedan i en silduk.
Sesammjölk,
1L färdig mjölk
Sesamfrön innehåller mängder av
kalcium! Använd de oskalade fröna, för det är i skalet kalcium finns. Halvera
receptet om du vill göra mindre eller gör det som behövs varje dag. Den är
godast dagsfärsk.
2 dl oskalade sesamfrön
8 dl vatten
Dadlar eller annan torkad frukt kan
blandas i, men är inte nödvändigt.
Blötlägg fröna över natten. Häll av
vattnet på morgonen och skölj fröna.
Mixa sesamfröna först med lite
vatten (ca 1 dl eller mer).
Späd sedan med lite mer vatten tills
massan inte tjocknar
längre, tillsätt då resen av vattnet.
längre, tillsätt då resen av vattnet.
Sesammjölken kan drickas osilad och
är bäst så ur näringssynpunkt.
Den håller sig i ca 2-3 dagar i
kylskåp.
Basmati- eller nakenhavre mjölk
1 del torra
produkter
4 delar vatten
(mot den torra volymen)
1-2 msk
kallpressad olja (ekologisk kallpressad).
1 nypa havs-
eller himalayasalt.
Blötlägg de
torra ingredienserna över natten men allra helst tre dagar med regelbundna
sköljningar. Skölj en sista gång efter blotläggningens slut.
Kör alla
ingredienser i en mixer under lång tid (5-10 min)
Sila, häll upp
på flaska och ställ i kylskåpet.
Hampafrömjölk,
1 L färdig mjölk
2 dl skalade hampafrön eller blötlagda oskalade hampafrön
2 dl skalade hampafrön eller blötlagda oskalade hampafrön
1 liter vatten
1 banan (om du vill)
1 tsk vaniljpulver eller honung
Kör ingredienserna i mixer.
Kör ingredienserna i mixer.
Om du använt oskalade hampafrön, häll
mjölken i nötpåse och sila bort skalen.
Hasselnötsmjölk
Blötlägg 2
dl hasselnötter över natten. Skölj dem och mixa med 9 dl vatten och
en nypa himalayasalt. Sila. Söta vid behov.
en nypa himalayasalt. Sila. Söta vid behov.
Solrosmjölk
Blötlägg 2
dl solrosfrön över natt. Mixa med 9 dl vatten och en nypa himalayasalt. Sila.
Söta vid behov.
Mandelmjölk 1
2 dl mandlar
9 dl vatten
2 färska dadlar (tillval)
Blötlägg mandlarna i vatten över natten
(helst)
Skölj dem i vatten (för att få bort garvsyran)
Skala dem (skalade ger godare mjölk,
fast skalet är fullt av näring)
Silas genom en nötpåse. Spara bulken
som blir kvar i påsen till annan mat.
Mixa och sila resten av mandeln (1 dl
mandel, 4,5 dl vatten)
Mandelmjölken kan smaksättas antingen
när den mixas eller efteråt.
Rå kakao eller kanske hallon och
blåbär?
Den färdiga mjölken står sig ett par
dagar i kylskåp, helst i mörk tätslutande förpackning.
Mandelmjölk 2
1 dl mandlar (blötlagda och sköljda)
½ - 1dl färska dadlar - välpackade och urkärnade
½ msk vaniljpulver
1 nypa havssalt
1,3 L vatten
Lägg allt i mixern och mixa tills allt är ordentligt finfördelat.
Drick direkt eller ställ i kylen i tillbringare.
Den blir extra god när den stått kallt några timmar. Håller i 4-5 dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar