Har
sammanställt lite information om socker och allt elände det ställer till med.
Själv har jag slutat att äta allt socker för 1½ år sedan och det går hur
bra som helst. Smaksinnet ändras och plötsligt kan en frukt kännas nästan för
söt, känsligheten för sockersmaken blir otroligt stark. Det för mycket söta
blir äckligt. Honung t.ex. är nästan omöjligt att äta.
Varför
äta socker när det inte tillför våra kroppar något alls utan istället orsakar
inflammationer och drar näring ur oss? Sockret tillsammans med fett lurar oss
att tycka om alla möjliga kemiprodukter, och när vi väl är sockerberoende,
vilket vi blir när allt är smaksatt med socker i någon form, är det lätt att
sälja onödiga livsmedel med tillsats av just socker. Vi har kommit dit, där en
föda med kemikalier är det naturliga och de naturliga råvarorna har blivit
satta på undantag. Industrin tillsätter inte bara rent socker utan också
stärkelsesirap, vilket är ännu farligare. De lurar oss dagligen.
Titta
runt i en livsmedelsaffär och räkna de helt rena råvaruprodukterna som finns där
och jämför med antalet produkter som innehåller tillsatser av alla de slag.
Antagligen innehåller 90% av alla varor någon sorts tillsats? Själv hittar jag
inget att äta på stående fot när jag handlar, trots att butiken är fullkomligt
full av ”mat”. Det blir till slut alltid några KRAV bananer som får stilla
hungern. Jag önskar, att alla rena råvaror fanns på ett ställe i butikerna för
att det ska vara lätt att välja för oss konsumenter, men det vill garanterat
inte handeln. För vad tjänar de pengar på? Det som det finns mycket av naturligtvis.
Och vad finns det mycket av? Titta dig omkring. Tänk också på ordet livsmedel,
medel för liv. Ger oss kemin detta medel för liv? Kemiska produkter har alltid
en baksida och skapar alltid disharmoni, särskilt farligt när det används
dagligen. Och kemi i små tillsatser är ibland t.o.m. farligare eftersom kroppen
inte tror att de små mängderna är farliga utan låter det passera våra system.
Vad
ska jag då välja till en början om jag gillar det söta? Det finns t.ex. stevia,
honung, dadlar, russin, björksocker, bananer och andra sötare frukter,
agavesirap. Själv har jag torkade dadlar som mitt ”godis” när jag blir sugen på
något. Men med tiden behöver du inte den söta smaken lika mycket. Vi kan vänja
oss och vi kan avvänja oss. Naturligt socker finns i frukt och grönsaker.
Men
nu verkar det hända saker, för t.o.m. i svensk TV har man tagit upp denna fråga
från en speciell synpunkt. Socker göder cancerceller.
Professor Kerstin Brismar,
diabetesforskare på Karolinska sjukhuset, berättar om sambandet mellan högt
blodsocker och cancer. Reportern och forskaren äter varsin tallrik lösgodis,
för att se om kroppens tillväxtsystem påverkas av sockret. Forskarens värden på
insulin och tillväxthormon visar skyhöga värden medan den vältränade reportern
får mycket lägre värden. Forskaren har all anledning att känna oro och skulle
hon få cancer skulle hon genast utesluta allt godis m.m. berättar hon.
Kerstin
Brismar förklarar att åldern har betydelse. Hon är ca dubbelt så gammal som
reportern, men också det faktum att reportern har mer muskler och är vältränad
spelar roll. Tillväxthormonet IGF-1 är
ett nödvändigt hormon för att vi ska växa, men också för att reparera de
dagliga förlusterna i kroppen. Men det är också en bov i tillväxten av cancer. En
grupp personer med den ovanliga sjukdomen Laron syndrom saknar tillväxtfaktorn
IGF-1. De förblir kortväxta. Men de drabbas inte av cancer. Om vi rör oss för
lite och dessutom konsumerar för mycket socker belastar sockret kroppen mer än
om vi är vältränade med stora muskler.
Här
kan du se TV-programmet Vetenskapens Värld.
I
filmen The Bitter Truth berättar Dr. Lustig, professor i klinisk padiatrik vid San Fransisco universitetet att
sockret är ett gift.
Nedan
följer ett något förkortat utdrag från Sanna Ehdins blogg om sockrets inverkan
på våra kroppar.
Socker
är ett gift som har en rad mycket skadliga effekter på kroppen. Dagens
höga sockerkonsumtion ökar risken för en förtidig död – men det går
långsamt med gradvis försämringar. Socker är som rökning, det märks inte
förrän efter ett antal år när kroppen belastas för mycket. Det är faktiskt
värre än rökning för där vet man ju hur mycket man rökt, men sockerkonsumtionen
är svårare att veta eftersom så mycket göms i den moderna maten.
Flera
forskningsstudier har visat att socker har direkta och indirekta negativa
effekter på kroppen och många av dem finns listade i tabellen
nedan. Sanningen är också att socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin.
Vilket gör att ju mer man äter, desto mer vill man ha. Det kan vara svårt att
sluta helt enkelt, och folk är olika känsliga för att fastna i sockerberoende.
Socker
ger näringsbrist för det tar viktiga
mineraler ur kroppen för att brytas ner. Socker sänker upptaget av
kalcium och magnesium. Dessa behövs för viktiga processer såsom uppbyggnad av
ben och tänder respektive aktivering av enzymer och energiproduktion. Dessutom
urlakar socker kroppens ben och vävnader på mineraler, vilket på sikt bidrar
till benskörhet. Studier av naturfolk har visat att när de övergår till
västerländska matvanor får de sämre benstruktur och dåliga tänder. Man kan
undra varför detta samband inte diskuteras eftersom benskörhet numera är en av
de vanligaste folksjukdomarna.
När
sockerhalten ökar i maten utsöndras mer krom, vilket bland annat visar sig i
att många diabetiker har krombrist. Detta gör i sin tur att andra mineraler
inte kan fungera så väl i kroppen. Krom används också som ett medel att dämpa
suget efter sötsaker.
Enligt
en medicinsk definition skulle raffinerat socker i olika former inte få lov att
finnas i mat eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen! Socker hade
sannolikt inte blivit godkänt som tillsats i vanlig mat om det hade varit en ny
produkt i dag. Det är ett beroendeframkallande njutningsmedel – inte mat.
Sockrets
dokumenterade negativa effekter
- Socker
kan orsaka för låg eller förhöjd blodsockerhalt.
- Socker
kan påverka proteiners struktur (via bildning av AGE-komplex) och försämrar
därigenom upptaget av protein och blodproteiners förmåga att transportera
ämnen.
- Socker
ger höjning av blodfetter och LDL-kolesterol i blodet.
- Sockerkonsumtion
har samband med utvecklingen av degenerativa sjukdomar (diabetes, demens,
njursvikt).
- Socker
hämmar immunförsvaret.
- Socker
är inflammationsframkallande och ökar risken för cancer.
- Socker
minskar vävnadselasticitet och förstör blodets mikrokapillärer vilket skyndar
på åldrandeprocessen, ger rynkor och grått hår.
- Socker
kan orsaka hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör hos
barn.
- Socker
kan orsaka depression.
- Socker
kan orsaka svampinfektion (candida).
- Socker
kan bidra till benskörhet (osteoporos).
- Socker
bidrar till åderförkalkning och hjärt-kärlbesvär.
- Socker
kan orsaka huvudvärk och migrän.
-
Socker orsakar karies.
Människor
som äter höga halter av socker har tre gånger så stor risk att utveckla
Parkinsons sjukdom som dem som äter måttliga mängder.
Moderns
sockerkonsumtion under graviditeten kan påverka fostrets tillväxt.
Men
allt som är sött är inte socker. Industrin har tagit fram en rad nya varianter,
och i läsken har sockret ersatts av stärkelsesirap. Det består av ungefär 55%
fruktos och 45% glukos och det är ännu mer skadligt och fettbildande än det
rena sockret.
Läs
om stärkelsesirap från ett tidigare inlägg i min blogg.
Här
kan du läsa om sockerberoende på hemsidan Bittens addiction.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar