21 apr. 2012

SOCKER


Har sammanställt lite information om socker och allt elände det ställer till med. Själv har jag slutat att äta allt socker för 1½ år sedan och det går hur bra som helst. Smaksinnet ändras och plötsligt kan en frukt kännas nästan för söt, känsligheten för sockersmaken blir otroligt stark. Det för mycket söta blir äckligt. Honung t.ex. är nästan omöjligt att äta.

Varför äta socker när det inte tillför våra kroppar något alls utan istället orsakar inflammationer och drar näring ur oss? Sockret tillsammans med fett lurar oss att tycka om alla möjliga kemiprodukter, och när vi väl är sockerberoende, vilket vi blir när allt är smaksatt med socker i någon form, är det lätt att sälja onödiga livsmedel med tillsats av just socker. Vi har kommit dit, där en föda med kemikalier är det naturliga och de naturliga råvarorna har blivit satta på undantag. Industrin tillsätter inte bara rent socker utan också stärkelsesirap, vilket är ännu farligare. De lurar oss dagligen.

Titta runt i en livsmedelsaffär och räkna de helt rena råvaruprodukterna som finns där och jämför med antalet produkter som innehåller tillsatser av alla de slag. Antagligen innehåller 90% av alla varor någon sorts tillsats? Själv hittar jag inget att äta på stående fot när jag handlar, trots att butiken är fullkomligt full av ”mat”. Det blir till slut alltid några KRAV bananer som får stilla hungern. Jag önskar, att alla rena råvaror fanns på ett ställe i butikerna för att det ska vara lätt att välja för oss konsumenter, men det vill garanterat inte handeln. För vad tjänar de pengar på? Det som det finns mycket av naturligtvis. Och vad finns det mycket av? Titta dig omkring. Tänk också på ordet livsmedel, medel för liv. Ger oss kemin detta medel för liv? Kemiska produkter har alltid en baksida och skapar alltid disharmoni, särskilt farligt när det används dagligen. Och kemi i små tillsatser är ibland t.o.m. farligare eftersom kroppen inte tror att de små mängderna är farliga utan låter det passera våra system.

Vad ska jag då välja till en början om jag gillar det söta? Det finns t.ex. stevia, honung, dadlar, russin, björksocker, bananer och andra sötare frukter, agavesirap. Själv har jag torkade dadlar som mitt ”godis” när jag blir sugen på något. Men med tiden behöver du inte den söta smaken lika mycket. Vi kan vänja oss och vi kan avvänja oss. Naturligt socker finns i frukt och grönsaker.


Men nu verkar det hända saker, för t.o.m. i svensk TV har man tagit upp denna fråga från en speciell synpunkt. Socker göder cancerceller.
Professor Kerstin Brismar, diabetesforskare på Karolinska sjukhuset, berättar om sambandet mellan högt blodsocker och cancer. Reportern och forskaren äter varsin tallrik lösgodis, för att se om kroppens tillväxtsystem påverkas av sockret. Forskarens värden på insulin och tillväxthormon visar skyhöga värden medan den vältränade reportern får mycket lägre värden. Forskaren har all anledning att känna oro och skulle hon få cancer skulle hon genast utesluta allt godis m.m. berättar hon.

Kerstin Brismar förklarar att åldern har betydelse. Hon är ca dubbelt så gammal som reportern, men också det faktum att reportern har mer muskler och är vältränad spelar roll. Tillväxthormonet IGF-1 är ett nödvändigt hormon för att vi ska växa, men också för att reparera de dagliga förlusterna i kroppen. Men det är också en bov i tillväxten av cancer. En grupp personer med den ovanliga sjukdomen Laron syndrom saknar tillväxtfaktorn IGF-1. De förblir kortväxta. Men de drabbas inte av cancer. Om vi rör oss för lite och dessutom konsumerar för mycket socker belastar sockret kroppen mer än om vi är vältränade med stora muskler.

Här kan du se TV-programmet Vetenskapens Värld.

I filmen The Bitter Truth berättar Dr. Lustig, professor i klinisk padiatrik vid San Fransisco universitetet att sockret är ett gift.


Nedan följer ett något förkortat utdrag från Sanna Ehdins blogg om sockrets inverkan på våra kroppar.

Socker är ett gift som har en rad mycket skadliga effekter på kroppen. Dagens höga sockerkonsumtion ökar risken för en förtidig död – men det går långsamt med gradvis försämringar. Socker är som rökning, det märks inte förrän efter ett antal år när kroppen belastas för mycket. Det är faktiskt värre än rökning för där vet man ju hur mycket man rökt, men sockerkonsumtionen är svårare att veta eftersom så mycket göms i den moderna maten.

Flera forskningsstudier har visat att socker har direkta och indirekta negativa effekter på kroppen och många av dem finns listade i tabellen nedan. Sanningen är också att socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin. Vilket gör att ju mer man äter, desto mer vill man ha. Det kan vara svårt att sluta helt enkelt, och folk är olika känsliga för att fastna i sockerberoende.

Socker ger näringsbrist för det tar viktiga mineraler ur kroppen för att brytas ner. Socker sänker upptaget av kalcium och magnesium. Dessa behövs för viktiga processer såsom uppbyggnad av ben och tänder respektive aktivering av enzymer och energiproduktion. Dessutom urlakar socker kroppens ben och vävnader på mineraler, vilket på sikt bidrar till benskörhet. Studier av naturfolk har visat att när de övergår till västerländska matvanor får de sämre benstruktur och dåliga tänder. Man kan undra varför detta samband inte diskuteras eftersom benskörhet numera är en av de vanligaste folksjukdomarna.

När sockerhalten ökar i maten utsöndras mer krom, vilket bland annat visar sig i att många diabetiker har krombrist. Detta gör i sin tur att andra mineraler inte kan fungera så väl i kroppen. Krom används också som ett medel att dämpa suget efter sötsaker.

Enligt en medicinsk definition skulle raffinerat socker i olika former inte få lov att finnas i mat eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen! Socker hade sannolikt inte blivit godkänt som tillsats i vanlig mat om det hade varit en ny produkt i dag. Det är ett beroendeframkallande njutningsmedel – inte mat. 

Sockrets dokumenterade negativa effekter
- Socker kan orsaka för låg eller förhöjd blodsockerhalt.
- Socker kan påverka proteiners struktur (via bildning av AGE-komplex) och försämrar därigenom upptaget av protein och blodproteiners förmåga att transportera ämnen.
- Socker ger höjning av blodfetter och LDL-kolesterol i blodet.
- Sockerkonsumtion har samband med utvecklingen av degenerativa sjukdomar (diabetes, demens, njursvikt).
- Socker hämmar immunförsvaret.
- Socker är inflammationsframkallande och ökar risken för cancer.
- Socker minskar vävnadselasticitet och förstör blodets mikrokapillärer vilket skyndar på åldrandeprocessen, ger rynkor och grått hår.
- Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör hos barn.
- Socker kan orsaka depression.
- Socker kan orsaka svampinfektion (candida).
- Socker kan bidra till benskörhet (osteoporos).
- Socker bidrar till åderförkalkning och hjärt-kärlbesvär.
- Socker kan orsaka huvudvärk och migrän.
- Socker orsakar karies.

Människor som äter höga halter av socker har tre gånger så stor risk att utveckla Parkinsons sjukdom som dem som äter måttliga mängder.
Moderns sockerkonsumtion under graviditeten kan påverka fostrets tillväxt. 

Men allt som är sött är inte socker. Industrin har tagit fram en rad nya varianter, och i läsken har sockret ersatts av stärkelsesirap. Det består av ungefär 55% fruktos och 45% glukos och det är ännu mer skadligt och fettbildande än det rena sockret.  

Läs om stärkelsesirap från ett tidigare inlägg i min blogg.

Här kan du läsa om sockerberoende på hemsidan Bittens addiction.

Inga kommentarer: