9 nov. 2012

LYCKORÅD


Följande enkla lyckoråd fann jag på Maria Helanders blogg, vilka sägs av den senaste lyckoforskningen vara till stor hjälp för oss i vardagen för att uppnå inre och yttre hälsa. Det är enkla, naturliga råd. Att stanna upp emellanåt, låta råden få ta plats inombords ger oss nödvändig eftertanke och skapar möjligheter till nya infallsvinklar. Att se oss själva och allt utanför oss från olika vinklar ger oss stabilare bas att stå på. Maria ger oss rådet att hänga upp råden hemma och på jobbet där vi dagligen kan se dem. Varför inte?

Nyfikenhet. Läs en bok, gå en kurs och öppna dig för ny kunskap och utveckling. Stanna inte upp i livet, utan se hur spännande det är att fortsätta att lära sig saker och tillåta sig att utvecklas. Lyssna med öppna sinnen på vad andra har att säga – det finns säker något nytt att lära sig.
Tacksamhet. Det finns inget samband mellan skönhet, hälsa, rikedom och lycka. Du blir inte gladare om du uppnår dessa saker – utan det handlar snarare om hur du upplever ditt utseende, ditt välmående och dina tillgångar. Att öva sig i tacksamhet har större effekt på ditt välbefinnande än att gå ned i vikt, bli frisk eller vinna en massa pengar.
Himlen runt hörnet. Du behöver inte fara till Kanarieöarna för att hitta lyckan. Se dig omkring och var närvarande i det du upplever här och nu. En vacker höstdag, en frostig skog eller ett tänt ljus och en kopp te i soffan kan vara lika bra för ditt välbefinnande om du tillåter dig att vara närvarande.
Närhet. Ge dina vänner, din partner och din familj mycket tid och tillåt dem att komma dig nära. Var rädd om dina relationer och ta emot och ge omsorg. Våga öppna dig, vara sårbar och se vilket förtroende det är att andra vågar göra samma sak i din närhet.
Tro och andlighet. Kyrkan, moskén, yogamattan eller templet.  Att tillåta sig att känna meningsfullhet i en livsåskådning eller en religion kan ge djup och glädje i ditt liv.
Good enough. Vem är det som säger till dig att något behöver vara perfekt? Att du inte kan gå ifrån dig en slarvigt torkad diskbänk eller ett rapport som inte är absolut felfri? Kom ihåg att din hälsa är viktigare än att saker ska vara perfekta. Öva dig i att vara lagom bra och släppa lite på kontrollen.
Paradisets lustgård. Att påta i sin trädgård eller vårda sina balkongväxter, ger inre glädje. Som en bonus får du samtidigt får du motion, friskt luft och dagsljus.
Något att se fram mot. Boka in roliga och aktiva saker i din kalender. Träffa en god vän, gå på bio, gå ut och dansa dig svettig eller ta en skogspromenad. Sträva efter att ha en social och fysisk fritid – se till att vara aktiv.
Kriga inte med dina dåliga sidor. Istället för att se vad du borde bli bättre på eller att slåss med dina dåliga karaktärsdrag – var stolt över dina styrkor. Utveckla det du är bra på och acceptera det du är mindre bra på.  Om du är slarvig, ostrukturerad eller glömmer dina vänners födelsedagar så är det okej. Du kanske är kreativ, snabb eller duktig på att baka chokladkakor istället.
Ta hand om dig. Mammas gamla råd att du ska sova mer, motionera och äta ordentligt är helt pålitliga. Sömn, motion och mat är nödvändigt för att du ska må bra. Se till att du har de basala behoven tillfredsställda, så kommer du orka koncentrera dig på allt det andra. Kom ihåg – du är ingen superhjälte!
Förlåt. Släpp taget över gammalt groll och oförrätter. Lär dig att förlåta andra människor och inte minst dig själv.

Inga kommentarer: