Frukt
och grönsaker kan innehålla bekämpningsmedel. Det är mycket vanligt att frukt
som inte är ekologiskt odlad innehåller bekämpningsmedel eller ämnen som
frukten eller grönsakerna behandlats med, för att de ska hålla sig längre.
Detta varierar mycket beroende vilka länder som är producenter.
Thailand
toppar listan när det gäller att använda kemiska ämnen vid odling av frukt och grönsaker,
följd av Egypten och USA. Försök att lära dig de värsta produkterna och
länderna och undvik att handla från just dessa eller leta efter ekologiskt.
EU
och Svenska Livsmedelverket har gränsvärden vad gäller bekämpningsmedel och
visst är det kanske inte så farligt om man inte äter så mycket frukt och
grönsaker, men samtidigt rekommenderar de att man ska äta 500g per dag.
Livsmedelsverket är ganska duktigt när det gäller att plocka bort värstingarna,
men de som ligger just vid gränsvärdena slipper ofta igenom.
De
frukter som får mest klagomål är citroner och bananer som hör till de tyngst
besprutade frukterna. Men båda finns ju ekologiskt så här är ju inga problem
att hitta bra alternativ.
Det
är inte lika lätt att hitta ekologiska persikor, även om det finns. Persikor
från Egypten som kom till Sverige i april 2009 visade sig vid något tillfällen
innehålla så mycket som 15 ggr över tillåtet värde av det mycket farliga ämnet
Oxamyl. Nu drogs just detta parti in av Livsmedelsverket, men med den enorma
mängd frukt och grönsaker som kommer in i landet kan bara Livsmedelsverkat göra
vissa stickprov. Vid något tillfälle har även gurkor från Spanien visat sig ha
för höga halter av Oxamyl.
Citrusfrukter
i alla former behandlas i de flesta fall även med antimögelmedel. Difenyl E230,
ortofenylfenol E231, matriumortofenylfenol E232 och tiabendazol E233 är de
farligaste. De tre första kan ge mycket svåra allergiska reaktioner, orsaka
cancer, leverskador, genetiska skador, illamående och ögon- och näsirritation.
Av dessa ämnen har det skett så svåra allergiska reaktioner att personer svävat
mellan liv och död.
En
kvinna från Jönköping tog i ett par mandariner i sin butik december 2008 och
det räckte för att hon fick tillbringa ett par dygn på sjukhus med mycket svår
allergireaktion. Läkarna bedömde att om hon kommit någon timma senare hade de
nog inte kunnat rädda henne. Kanske var det här partiet med mandariner något
mer besprutat än vanligt, samtidigt som hon kanske var extremt känslig?
Tiabendazol
E233 anses vara cancerframkallande, blod, tarm och nervstörande.
Riv
aldrig skalet på en citrusfrukt i mat eller när du bakar om inte frukten är
ekologisk.
Se
även till att citroner som lagts i vatten för att ge smak åt dryck är skalad
först eller
ekologiskt
odlad.
Nedan
finns en lista på de produkter och de länder som då och då åker dit i tester
eller ofta ligger nära gränsen när det gäller användning av bekämpningsmedel.
Det är inte så att dessa produkter nedan alltid innehåller för höga halter med
bekämpningsmedel, men listan innehåller de som oftast ligger över eller just
vid de gränsvärden som fastsällts.
Det
bästa är att vara försiktig och inte äta för mycket av grönsaker och frukt från
dessa länder, om de inte är ekologiska förstås.
Man vet att dessa bekämpningsmedel kan orsaka en rad problem hos oss
människor bl.a. svåra allergiska reaktioner, förstörda nervceller, cancer,
genetiska skador, fosterskador om man är gravid, minska eller skada
spermieproduktionen hos män, ökad salivavsöndring, illamående, magsmärtor, muskelryckningar
och kramper.
LAND Frukt/grönsak Använd kemikalie
Argentina Äpple (Red Delicious) Azinfos-metyl
Äpplen (Royal Gala)
Tiofanatmetyl
Australien Druvor
(Thompson Seedless) Metomyl
Brasilien Apelsin
Dimetoat
Äpplen Famoxadon
Chile Druvor (Crimson Seedless) Metomyl
Persikor Iprodion
Columbia
Passionsfrukt Ditiokarbamater
Ecuador Ananas Karbaryl
Egypten Granatäpple Lambda-cyhalotrin
Granatäpplen Etion
Knipplök Lambda-cyhalotrin
Paprika (röd) Etion
Persikor Oxamyl
Indien Granatäpple Lambda-Cyhalotrin
Granatäpplen Cypermetrin
Granatäpplen Karbendazim
Jordanien Bönor
(med skida) Tiofanatmetyl
Kenya Passionsfrukt Ditiokarbamater
Passionsfrukt Karbendazim
Passionsfrukt Dikofol
Kina Pomelo Triazofos
Pakistan Ris
(basmati) Klorpyrifos
Spanien Paprika
(röd) Metiokarb
Turkiet Aubergin Dimetoat
Thailand Balsampäron
Dimetoat
Basilika Dimetoat
Basilika Klorpyrifos
Basilika Ometoat
Basilika Acetamiprid
Basilika Dikofol
Basilika Profenofos
Basilika
Protiofos
Chili (röd) Dimeotat
Chili (röd) Dikofol
Chili (röd) Karbendazim
Chili (röd) Karbofuran
Chili (röd) Profenofos
Chili (röd) Prokloraz
Chili (röd) Triazofos
Knipplök Indoxakarb
Koriander Karbendazim
Koriander Karbofuran
Koriander Propikonazol
Koriander Profenofos
Koriander Azinfosmetyl
Koriander Protiofos
Koriander Dimetoat
Koriander Diazinon
Koriander Etion
Litchifrukt Karbendazim
Litchifrukt Klorpyrifos
Litchifrukt Cypermetrin
Litchifrukt Ditiokarbamater
Longan (liknar litchifrukt) Cypermetrin
Longan Karbendazim
Selleri Karbaryl
Spanien Slanggurka Oxamyl
Spanien Slanggurka Tiofanatmetyl
Zuccini Klortalonil
Turkiet Päron Fenvalerat
Tyskland Salladskål Dimetoat
USA Apelsiner Karbaryl
Torkade bönor (black eye) Acefat
Torkade bönor (black eye) Metamidofos
Äpplen (Red Delicious)
Karbaryl
Polen Äpplen
(Gala Must) Diazinon
Frankrike Äpplen
(Golden Delicious) Karbaryl
Uruguay Äpplen (Royal Gala) Karbaryl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar