21 jan. 2010

BRÖD MED GRODDAR

Visste du att det går att baka bröd UTAN jäst, använd istället groddar av alfalfa och/eller mungbönor.

Gör en blöt fördeg på kvällen av mjöl, ljummet vatten, malda linfrön, kryddor och en näve groddar. Bädda in degbunken i något varmt och lägg en värmeflaska vid bunken för att temperaturen ska vara någorlunda jämn under natten.
På morgonen finner du en härlig levande deg som du gör färdig med mer mjöl och salt.
Lägg degen, som ska vara mer fuktig än torr, i en form.
Låt brödet jäsa en stund innan det gräddas i 175 grader i ca 3 timmar.

Experimentera med olika ingredienser. Kanske ett helt glutenfritt bröd med bovetemjöl och rismjöl samt nötter och frön av olika slag.

Brödet doftar och smakar underbart!

2 kommentarer:

Anonym sa...

175gr i 3 timmar?? Ska de tillverkas grillkol?

Mia sa...

Jag blandade rågmjöl, mungbönsgroddar, fänkål, torkade aprikoser, salt och ganska mycket ljummet vatten på kvällen. På morgonen blandade jag i rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön och havregryn och gräddade brödet i 175 grader i 1,5 timme. Det blev mycket lyckat! Dock var ytan lite hård. Imorgon tror jag att jag ska testa att blanda i russin, äpple och kanel i degen. Tack för tipset!